31.8.2020

Vieraskynä: Sopivan liukkaasti

Henkilö kaataa liukastetta kämmenelleen. Liukastetta valuu myös sormien välistä.

Vieraskynässä Marja Ahtola, Hivpointin viestinnän harjoittelija.

Liukuvoiteiden tehtävä on lisätä nautintoa sekä vähentää kipujen ja nirhaumien riskiä seksin aikana. Oikein valittu liukuvoide suojaa limakalvojen lisäksi myös kondomia rikkoutumiselta. Mutta kuinka valita sopiva liukuvoide omaan käyttöön?

Kondomin kanssa

Lateksisten kondomien kanssa sopivat vesi- ja silikonipohjaiset liuvoiteet sekä näiden yhdistelmät (eli hybridit). Vesiliukoiset liukuvoiteet on helpompi pestä pois, mutta silikoniset pysyvät liukkaina pidempään. Yhdistelmäliukuvoiteet tasapainoilevat näiden piirteiden välillä. Maustetut liukuvoiteet voivat tehdä suojatusta suuseksistä miellyttävämpää antavalle osapuolelle, sillä ne peittävät kondomin ominaismaun ja -hajun. Yksittäispakatut liukuvoidepussukat ovat suurin piirtein yksittäisen kondomin kokoisia ja kulkevatkin helposti mukana matkassa kondomien kanssa.

Anaaliseksiin

Anaalin alueella ei ole kosteutta samaan tapaan kuin esimerkiksi suussa tai emättimen alueella, joten etenkin anaaliyhdynnässä on tärkeää muistaa käyttää liukastetta. Anaaliseksissä toimivat parhaiten liukuvoiteet, jotka pysyvät liukkaina pitkään ja ovat koostumukseltaan hieman paksumpia. Silikoni-, yhdistelmä- ja öljypohjaiset liukuvoiteet pitävät parhaan luiston ja niitä ei tarvitse lisätä niin usein, mutta myös erityisesti anaaliseksiä varten suunniteltuja vesipohjaisia liukuvoiteita on saatavilla. Öljypohjaiset liukasteet haurastuttavat lateksia, joten niitä ei tule käyttää kondomin kanssa.

Herkille limakalvoille

Kuivat tai ärtyneet limakalvot tarvitsevat kosteutta ja suojaa mekaaniselta hankaukselta. Öljypohjaiset liukuvoiteet hoitavat limakalvoja ja pitävät ne liukkaina pitkäkestoisesti, mutta eivät sovi lateksikondomien kanssa. Vesipohjaiset liukuvoiteet sopivat kondomin kanssa ja peseytyvät pois helposti seksin jälkeen. Apteekeista on myös saatavilla emättimen limakalvoja rauhoittavia ja kosteuttavia voiteita ja geelejä, joista osa sopii liukastekäyttöön myös kondomin kanssa (tarkista pakkauksesta!). Tuoksu- ja makuaineet liukuvoiteissa voivat ärsyttää allergisia tai herkistyneitä limakalvoja ja ihoa. Muita herkille limakalvoille sopimattomia ainesosia saattavat olla silikonit, alkoholit, glyseriini sekä ihonhoito- tai ruokaöljyt, joita ei ole tarkoitettu liukastekäyttöön.

Aloittelijalle ja kokeilijalle

Jopa monista lähikaupoista ja kioskeista saa nykyään liukuvoiteita. Jos liukuvoiteen käyttö ei ole tuttua voi olla helpointa aloittaa kokeilut helposti saatavilla olevista hybridiliukuvoiteista, jotka sopivat monenlaiseen seksiin. Suurin osa yhdistelmäliukuvoiteista sisältää vain vähän silikonia, jolloin ne eivät yleensä haurastuta silikonisia seksileluja merkittävästi vähäisellä käytöllä, kunhan jälkikäteen huolehditaan lelun puhdistuksesta huolellisesti. Lelujen suojaaminen kondomilla niitä käytettäessä voi silti olla viisasta. Vesipohjaiset liukuvoiteet sopivat kaikkien seksilelujen kanssa käytettäväksi.

Seksi- ja hyvinvointituotteita myyvistä kivijalka- ja nettiliikkeistä löytää kokeiluihin ja matkalle sopivia pienempiä pakkauksia sekä yksittäispakattuja kerta-annoksia eri liukuvoidemerkeiltä. Omaan käyttöön sopivan liukuvoiteen löytäminen voi vaatia useamman kokeilun ja toisaalta eri tilanteisiin voi olla mukava pitää erilaisia liukuvoiteita saatavilla. Kokeilunhaluisempi voi piristää itseään tai kumppaniaan viilentävillä, lämmittävillä tai kihelmöivillä liukasteella tai vaikka koko vartalon hierontaan sopivilla liukuvoiteilla. Niin tai näin, kattavan valikoiman edessä ei kannata tyytyä ikävän tuntuiseen tai itselle toimimattomaan liukuvoiteeseen. Nautinnollisia vaihtoehtoja löytyy varmasti jokaiselle!