20.5.2021

Terveyskaverina pandemian keskellä

Hivpointin terveyskaveritoiminta jatkuu kolmatta vuotta. Terveyskaveritoiminnan tavoitteena on lisätä tietoa hivistä ja seksuaaliterveydestä eri maahanmuuttajayhteisöissä. Terveyskaverit vievät eteenpäin tietoa ja taitoa seksuaaliterveydestä ja seksuaalisuudesta itse suunnittelemiensa työpajojen muodossa. Lue lisää terveyskaveritoiminnasta täältä!

Ensimmäiset ajatukseni

“Kun aloitin matkani terveyskaverina 2020, en tiennyt mitä odottaa enkä osannut kuvitellakaan miten paljon tulisin oppimaan uusia asioita, kuinka hauska matkasta tulisi ja miten upeita ystävyyssuhteita saisin. Alun perin hain mukaan terveyskaveriksi, koska olin utelias oppimaan lisää hivistä ja aidsista ja koska näen, että aihe on edelleen tänä päivänäkin ajankohtainen ja tärkeä.

Ajattelin, että koska olen kasvanut Afrikan maassa ja taustani on sieltä, ovat perustiedot aiheesta minulla hallussa. Terveyskaverien koulutuspäivien aikana kuitenkin yllätyin siitä, kuinka osa tiedoistani eivät pitäneetkään paikkansa. Myös pitämissäni työpajoissa ihmisten väärät uskomukset tulevat usein esille. Hiviin liittyy edelleen valtava määrä vääriä uskomuksia ja luuloja kaikesta saatavilla olevasta ajantasaisesta tiedosta huolimatta.

On selkeästi nähtävissä, miten Hivpoint väsymättömästi työskentelee saadakseen muutettua vääriä uskomuksia hiviin liittyen. Hiv-tartunnan saaneet tarvitsevat tukea koulutetuilta ammattilaisilta, mutta jokainen voi tehdä jotain vähentääkseen hiviin liittyvää stigmaa.

Maailmanlaajuinen pandemia on tuonut terveyskaveritoimintaan omat haasteensa. Työpajojen järjestäminen kasvotusten ei ollut enää mahdollista viime vuonna, vaan meidän kaikkien terveyskaverien tuli ottaa käyttöön online-koulutukset ja uudet alustat. Kuten kaikki uudet asiat, otti tämä oman aikansa, mutta sinnikkäällä työllä me selviydyimme haasteesta.”

Terveyskaveritoiminta 2021

“Tänä vuonna, kun pandemia jatkuu edelleen, terveyskaverien koulutuspäivät olivat myös onlinena eikä se tuntunut enää niin oudolta. Uskon vahvasti, että ihmisten ollessa sitoutuneita toimintaan, löytyy aina tapa toteuttaa se.

Tänä vuonna on taas koossa ryhmä uusia, mahtavia, inspiroivia ja yhteisen tavoitteen omaavia terveyskavereita ympäri maailman. Tavoitteena on edelleen rikkoa stereotypioita ja mahdollistaa luotettavan tiedon saanti. Pitäen tavoite kirkkaana mielessä jatkamme työtä eteenpäin etsien uusia luovia tapoja saavuttaa yhteinen tavoitteemme edelleen jatkuvan pandemian keskellä.

Terveyskaverina toimiminen ei vain muuta työpajoihisi osallistuvien ihmisten elämää, se muuttaa myös sinun elämäsi. Pääset osaksi terveyskaverien yhteisöä, jossa sinua ollaan aina valmiita tukemaan. Kerran terveyskaveri, aina terveyskaveri! Nään itseni onnekkaana ja olen kiitollinen saadessani olla osa tätä upeaa Hivpointin toimintaa.” #healthbuddy4life”

Allison Abdile
Hivpointin terveyskaveri 2020&2021

Allison on yksi Hivpointin terveyskavereista vuodesta 2020 alkaen. Hänen upea työnsä terveyskaverina on ollut inspiroivaa ja merkityksellistä ja jatkuu edelleen.