27.9.2019

Prep saatavilla koko Suomessa

Prep saatavilla koko Suomessa

Prep-lääkitys on ollut saatavilla Suomessa nyt muutaman kuukauden. Sukupuolitautien tai infektiosairauksien poliklinikoilla ympäri Suomea on pääsääntöisesti valmiudet tehdä prep-arvioita ja aloittaa prep-hoidot suuressa hiv-riskissä oleville henkilöille.

Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella prep-arviot ja hoidot toteutetaan sukupuolitautien poliklinikalla Helsingissä. Poliklinikalle voi pyytää lähetteen omalta lääkäriltä tai kertoa prep tarpeestaan ja halukkuudesta aloittaa prep-lääkitys käydessään seksitautitesteissä poliklinikalla. Prep-lääkitystä ei aloiteta sukupuolitautien poliklinikalla päiystysvastaanotolla, vaan mikäli asiakkaalla on kohonnut hiv-tartunnan riski, niin hänen tietonsa otetaan ylös ja häneen otetaan yhteyttä asian tiimoilta lääkärin vastaanottoa varten prep-jonon mukaisesti.

Syyskuun loppuun mennessä poliklinikalla on reilu 30 asiakasta, joille prep-lääkitys on määrätty ja seuranta aloitettu. Lääkärin vastaanotolle on jonossa tällä hetkellä reilu 70 asiakasta, joihin otetaan yhteyttä lähetteiden saapumisjärjestyksessä. Sukupuolitautien poliklinikalta saamamme tiedon mukaan tämän hetkinen jono lähetteeen saapumisesta lääkärin vastaanotolle pääsyyn on muutaman kuukauden mittainen. Poliklinikalta pyritään hoitamaan tällä hetkellä jonossa (26.9.2019) olevat asiakkaat vuoden loppuun mennessä.

Muualla Suomessa prep-arvioista ja hoidoista vastaavat pääsääntöisesti infektiosairauksien poliklinikat. Hivpoint selvitti eri sairaanhoitopiirien valmiuksista aloittaa prep-hoidot. Selvityksen mukaan kaikissa sairaanhoitopiireissä on valmiudet aloittaa prep-lääkitys. Joissain sairaanhoitopiireistä poliklinikalle tarvitaan lähete, osassa prep-hoidon arvioon pääsee ottamalla yhteyttä suoraan hoitavaan yksikköön.

Prep-hoitoon liittyvät lääkärikäynnit ja laboratorikokeet ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. Lääkkeet käyttäjä maksaa itse.