1.7.2021

Prep on nyt maksuton – Tehokas hivin ennaltaehkäisylääke tavoittaa entistä useampia

Ihminen pitää kädessään prep-tablettia ja näyttää sitä kameralle

Maksuton prep on vihdoin täällä! Tänään astui voimaan uusi asiakasmaksulaki, jonka mukaan hivin ennaltaehkäisylääkitys prep on jatkossa maksuton käyttäjälleen. Tämän muutoksen myötä prepistä voivat hyötyä jatkossa myös ne, joilla ei ole ollut siihen aiemmin varaa.

Prep-lääkitys (pre-exposure prophylaxis) on mahdollisen hiv-altistuksen varalle käytettävä ennaltaehkäisevä lääkitys ja se on kiistatta yksi tehokkaimmista hivin ehkäisykeinoista. Se on useissa tutkimuksissa turvalliseksi ja kustannustehokkaaksi osoitettu keino ehkäistä hiv-tartuntoja henkilöillä, joilla on kohonnut riski saada tartunta. Prep on useissa Euroopan maissa ollut maksuton tai kuulunut lääkemaksujen korvauksen piiriin jo muutamia vuosia. Se on ollut maailmalla käytössä pidempään kuin Suomessa ja kaikkialla missä se on otettu käyttöön, se on vähentänyt uusia hiv-tartuntoja. Prepin käyttö on yleistynyt myös Suomessa seksuaalisesti aktiivisten ja korkeassa hiv-riskissä olevien keskuudessa. Tähän saakka haasteena on kuitenkin ollut lääkkeen korkea hinta.

Maksuton prep edistää hoidon yhdenvertaista toteutumista sitä tarvitseville

Prep-lääkitys on ollut Suomessa saatavilla keväästä 2019, jolloin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos julkaisi prep-suosituksen. Siitä saakka lääkärikäynnit ja laboratoriokokeet ovat olleet maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa. Nyt maksuttomuuden piiriin tulee myös julkisesta terveydenhuollosta määrätty prep-lääke.

Tähän saakka prep-lääkitys on ollut käyttäjälle edullisimmillaan 59 euroa per 30 tablettia. Hinta on ollut useimmille käyttäjille kohtuullinen, mutta prepin tarvitsijoissa on myös pienituloisia, joille hinta on ollut liian korkea. Osa käyttäjistä on reseptin saamisen jälkeen siirtänyt lääkkeen aloitusta, koska rahaa lääkkeeseen ei ole ollut. Osa on myös käyttänyt prepiä säästäen, eli he ovat itse arvioineet, milloin seksitilanteeseen on liittynyt kohonnut hiv-riski ja milloin ei. Lääkityksen maksuttomuus edistää hoidon saatavuutta ja sen yhdenvertaista toteutumista kaikille sitä tarvitseville.

Hoitojonot haasteena prep-hoidon toteutumiselle

Prep-hoitoja Suomessa annetaan pääsääntöisesti sukupuolitautien tai infektiosairauksien poliklinikoilla. Hivpointin arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 600 prepin käyttäjää. Suurin osa käyttäjistä on Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella, joko sukupuolitautien poliklinikalla tai yksityisten lääkäriasemien asiakkaina. Muualla Suomessa hoidossa on alueen koon mukaan vaihtelevasti yksittäisistä potilaista joihinkin kymmeniin potilaisiin. Yksityisillä lääkäriasemilla prep-hoidossa olevat maksavat jatkossakin seurantakäynnit, laboratoriokokeet ja lääkkeet itse. Hivpointin arvion mukaan prep-käyttäjien määrä ei tule räjähdysmäisesti kasvamaan maksuttomuuden myötä, mutta on kuitenkin todennäköistä, että käyttäjiä tulee muutamia satoja lisää.

HUS:ssa prep-jono hoidon aloitukseen on venynyt jopa kahdeksan kuukauden mittaiseksi. Tähän ovat vaikuttaneet suuri kysyntä, koronarajoitukset, uuden potilastietojärjestelmän käyttöönotto sekä rajalliset resurssit. HUS pyrkiikin kehittämään prep-hoidossa oleville digitaalisia asiointipalveluja, joiden avulla jo prep-lääkityksellä olevien hoidon seurantaa voitaisiin toteuttaa sähköisesti. Sen toivotaan vapauttavan resursseja uusien prep-hoitojen käynnistämiseen ja hoitojonon purkamiseen.

Hivpointissa saa maksutonta prep-neuvontaa asiantuntijoilta

Hivpoint on aktiivisesti edistänyt prepin saatavuutta ja sen maksuttomuutta. Hivpointissa tarjotaan yksilöllistä prep-neuvontaa ja tehdään ohjauksia prep-hoidon aloituksiin erikoissairaanhoitoon. Ohjauksia on kahden vuoden aikana tehty lähes 200, lähinnä HUSin sukupuolitautien poliklinikalle.

Prep-hoidon toteutumisen kannalta on tärkeää, että lääkitykselle pääsee silloin, kun on akuutti tarve. Hiv-tartunnan riski kasvaa pitkän jonotusajan aikana. Prep-hoidon arvioon pitäisi päästä ilman lähetettä ja hoitoja tulisi antaa myös perusterveydenhuollossa. Joissain kunnissa tämä jo onnistuu. Hoitoon pääsyn pitäisi olla yhtä helppoa riippumatta asuinpaikasta.

Sami Tuunainen, prep-asiantuntija, Hivpoint

Hivpointin prep-asiakkaista suurin osa on homo-, bi- ja muita miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa, mutta kohonneessa hiv-riskissä olevia prepistä hyötyviä on myös muita. Lääkkeestä voivat hyötyä esimerkiksi heteromiehet, joilla on seksisuhteita matkoilla korkean hiv-esiintyvyyden maihin, kuten Thaimaahan tai Venäjälle. Myös seksityötä tekevät voivat suojata itseään hiv-tartunnalta prepin avulla. Yksilötasolla prepistä voi hyötyä kuka tahansa seksuaalisesti aktiivinen henkilö, jolla on satunnaisia seksipartnereita, eikä kondomi ole aina yhdynnöissä käytössä. Prep-hoidon aloituksen arvioinnissa tulisikin käyttää yksilöllistä harkintaa.

Tutustu Hivpointin kokoamaan tietopakettiin prepistä osoitteessa: www.hivpoint.fi/prep

Videolla Hivpointin asiantuntija Sami Tuunainen kertoo hivin ennaltaehkäisyyn käytettävästä prep-lääkityksestä.

Prep tuo mielenrauhaa seksissä

Prep antaa tutkimusten ja käyttökokemusten perusteella jopa 99 prosentin suojan hiv-tartuntaa vastaan, kun lääkettä käytetään oikein. Prep-käyttäjät ympäri maailmaa ovatkin todenneet, että seksistä pystyy nauttimaan enemmän, kun hiv-tartunnan pelko on poistunut. Prepin käyttöön liittyy myös kolmen kuukauden väliset seurantakäynnit, joiden yhteydessä testataan hiv, klamydia, tippuri ja kuppa. Käyttäjät kokevatkin, että he pystyvät prepin käytön myötä huolehtimaan omasta ja kumppaneiden seksuaaliterveydestä paremmin.

Vaikka seksitautitartuntojen on todettu jonkin verran lisääntyneen prep-käyttäjien keskuudessa, prepin käyttäjä on kuitenkin säännöllisen seksuaaliterveyden seurannan piirissä. Usein oireettomana esiintyvät seksitaudit todetaan varhaisessa vaiheessa, hoidetaan ja partnereille ilmoitetaan. Tämä on tehokas tapa ehkäistä myös muiden seksitautien jatkotartuntoja.

Anna tukesi matalan kynnyksen neuvontapalveluille!

Tiesitkö, että Hivpointin toimintaa voi tukea myös lahjoitusvaroin? Lahjoitukset ovat merkittävässä roolissa työmme mahdollistamisessa, erityisesti matalan kynnyksen neuvontapalveluiden turvaamisessa ja kehittämisessä.

Lahjoita täällä! >>