25.5.2020

Pitkävaikutteinen injektoitava prep tehokas hivin ennaltaehkäisyssä

UNAIDS uutisoi 19.5.2020, että pitkävaikutteisen kahden kuukauden välein injektoitavan kabotegraviirin (cabotegravir) on osoitettu olevan turvallinen ja tehokas hivin ennaltaehkäisyssä homo-, bi ja muilla miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, sekä transnaisilla. Juuri valmistuneeseen tutkimukseen (HPTN 083) osallistui lähes 4600 hiv-negatiivista henkilöä yli 40 sijainnista Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa. 

Tullessaan markkinoille, kahden kuukauden välein injektoitava hivin ennaltaehkäisylääke (nk. pistettävä prep) on uusi vaihtoehto prepin jatkuvan käytön ja on-demand käytön rinnalle. Miehille, joilla on seksiä miesten kanssa tämä tarkoittaa, että on kolme tehokasta keinoa ennaltaehkäistä hiviä prepillä ja transnaisille pistettävä prep laajentaa valikoimaa kahteen tehokkaaseen keinoon. Pistettävä prep mahdollistaa prepin käytön hivin ennaltaehkäisyssä heillekin, joille on vaikea sitoutua päivittäisten lääkkeiden ottoon.

Kaksoissokkotutkimuksessa puolet osallistujista saivat prep-lääkettä suun kautta ja lumelääkettä injektiona ja loput osallistujista saivat kabotegraviiri-injektion ja lumelääkettä suun kautta. Tutkimuksessa löydettiin 12 uutta hiv-infektiota kabotegraviiria saaneessa ryhmässä ja 38 uutta hiv-infektiota prepiä suun kautta ottaneiden parista. Ottaen huomioon, että tutkimukseen osallistui 4600 henkilöä, uusien hiv-tartuntojen määrä oli hyvin pieni ja kabotekraviiri oli hyvin siedetty, joten tutkimus todettiin onnistuneeksi ja keskeytettiin.

Marraskuussa 2020 odotetaan tutkimustulosten valmistuvan kabotegraviirin käytöstä hivin ennaltaehkäisyssä cis-naisilla. Käynnissä olevaan tutkimukseen (HPTN 084) osallistuu tällä hetkellä noin 3000 naista seitsemästä Afrikan maasta. Toivottavasti myös cis-naiset saavat hyviä uutisia prep-vaihtoehtojen laajenemisesta!