30.4.2021

Hiv-pikatestaus trans- ja ei-binäärisille ihmisille

Kuvassa Hivpointin työntekijä tekee hiv-pikatestiä asiakkaalle.

Hivpoint järjestää yhteistyössä Trans ry:n kanssa kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä (IDAHOT) 17.5. Helsingissä trans- ja ei-binäärisille ihmisille tarkoitetun hiv-testauksen! Hivpoint on järjestänyt trans- ja ei-binäärisille ihmisille tarkoitettuja testauspalveluja jo useana vuonna onnistuneesti. Idea kohdennettuihin testauksiin on tullut transyhteisöltä ja testaustapahtumat suunnitellaan sekä toteutetaan yhdessä transihmisten kanssa.

Minkälaisesta testauspalvelusta on kyse?

Testaus on maksutonta ja anonyymiä. Kyseessä on hiv-pikatesti, joka antaa luotettavan tuloksen 60 sekunnissa. Näyte otetaan sormenpäästä ja sen tekemiseen tarvitaan ainoastaan pieni määrä verta.

Testauksen yhteydessä voi keskustella myös seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ammattilaisen kanssa. Testejä tekevät Hivpointin työntekijät, jotka ovat seksuaalineuvojia ja saaneet lisäksi koulutusta transsensitiivisyydestä. Halutessasi voit kysyä tai keskustella seksuaalisuuteen, seksiin ja seksitauteihin liittyvistä asioista työntekijöiden kanssa. Työntekijät puhuvat suomen lisäksi englantia. 

Hiv-testiin poikkeuksellisesti ajanvarauksella

Koronatilanteen takia testiin tulee poikkeuksellisesti varata aika.  Näin varmistamme, että toimitiloihimme ei muodostu ruuhkaa. Voit halutessasi tulla testiin ystävän tai tukihenkilön kanssa. Mikäli haluatte kumpikin käydä testissä, asiasta olisi hyvä mainita ajanvarauksen yhteydessä.  

Testauksen ajankohta ja paikka

Maanantaina 17.5. klo 12-16

Hivpointin toimistolla Helsingissä Kalasatamassa, Hermannin rantatie 2 B (Huom. uusi osoite!).

 Katso tarkemmat tulo-ohjeet täältä 

Varaa testiaika Hivpointin neuvontapalveluista 

  • Puhelinneuvonta on auki maanantaisi ja keskiviikkoisin klo 9.30–12.00 p. 0207 465 705 
  • Chat-neuvonta on auki maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 12.00–15.30 osoitteessa hivpoint.fi.  
  • Voit myös varata ajan tai tiedustella testauksesta sähköpostitse: sanna.salo@hivpoint.fi

Huomioitavaa testaukseen tullessa 

Saavutettavuudesta: Tila on esteetön. Tilassa on sukupuolittamaton WC. Kehotamme saapumaan tuoksutta, jotta vältämme mahdollisuuksien mukaan allergia- ja astmaoireilua. 

Suosittelemme kasvomaskin käyttöä testauksen aikana. Kasvomaskeja ja käsidesiä on tarjolla. Peruthan testiaikasi, jos sinulla on flunssan oireita. 

Mikä on IDAHOT-päivä?

IDAHOT-päivä on kansainvälinen homofobian ja transfobian vastainen teemapäivä, jota vietetään vuosittain 17.5. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvasta syrjinnästä sekä kannustaa toimiin epäkohtien korjaamiseksi.  

Mikä on Trans ry?

Trans ry on 2020 perustettu järjestö, jonka tehtävänä on kantaa yhteisön ääni yhteiskunnan jokaiselle tasolle, arkielämän tilanteista aina poliittisiin päätöksentekoprosesseihin asti. Yhdistyksen tavoitteena on toimia sukupuolivähemmistöjen ja päättäjien vuorovaikutuksen mahdollistajana. Toiminnan keskeisiä arvoja ovat tinkimättömyys, rohkeus ja asiantuntijuus. Trans ry:n taustalla on vahva transaktivismin perintö, ja sen toiminnassa aktivismi ja asiantuntijuus kulkevat käsi kädessä.