24.6.2020

Autotest VIH kotitesti ja tuloksen tulkinta

Kysymys

Tein testin ja tulos viittaisi vahvasti negatiiviseen (yksi punainen viiva), mutta sitten mietityttää kun tulos alueen alareunaan jäi pieni vaaleanpunainen puoliympyrän muotoinen alue sinisen raidan päälle 15 minuutin jälkeen aloittamisesta kun yritti lukea tuloksia ohjeita vasten. Testi-viiva oletettavasti näkyisi huomattavasti ylempänä jos kyseessä olisi positiivinen tulos?

Yritin etsiä vastaavia kokemuksia ja Googlen kuvahaun kautta löytyi tällainen keskustelu, jonka aloitusviestin kuva vastaa tismalleen omaa testiä. Tuo tuntuisi olevan aika yleinen kysymys miten testi tuossa tapauksessa tulisi tulkita ja mistä tuo vaaleanpunaisen läikän näkyminen johtuu vaikka noudattaa noita aika ohjeita käynnistymisen ja tuloksen lukemisen suhteen?

https://hivforum.info/forum/viewtopic.php?t=8646
https://hivforum.info/forum/viewtopic.php?t=8660

Jos linkit katoaa, niin Google haulla “TEST HIV… positivo o negativo? – HIVforum.info” toivottavasti löytyy kyseinen keskustelu kuvineen.

Vastaus

Jos testitulos on luettu yli 20 minuutin jälkeen, voi testi-ikkuna värjääntyä ja tulos ei ole enää luotettava. Muutoinkin värieroja saattaa olla havaittavissa. Jos tulos olisi positiivinen, kaksi viivaa näkyisi selkeästi ilman epäselvyyksiä. Voit siis luottaa tulokseesi.  Täältä voit lukea lisää kotitestistä.