Kuinka käytän hiv-kotitestiä?

Suomessa myydään Autotest VIH -nimistä kotitestiä hi-viruksen vasta-aineiden havaitsemiseen. Testi on luotettava ja helppokäyttöinen, kun noudattaa huolellisesti testin mukana tulevia ohjeita. Testi tehdään sormenpäästä otettavasta veripisarasta. Hiv-kotitestin voi ostaa esimerkiksi Hivpointin verkkokaupasta tai verkkoapteekista.

Katso alta video testin tekemisestä. Jos haluat lisätietoja tai neuvoja testin tekemiseen, voit soittaa Hivpointin neuvontapuhelimeen maanantaista torstaihin klo 10.00-15.30.

HIV-KOTITESTIN TULOKSENI OLI NEGATIIVINEN

Negatiivinen testitulos merkitsee sitä, että veressäsi ei ole todettu hi-viruksen vasta-aineita ja että sinulla ei ole hiv-tartuntaa. Testituloksesi on luotettava mikäli viimeisestä altistustilanteestasi on kulunut kolme kuukautta. Mikäli altistumisesta on kulunut vähemmän aikaa, tee testi uudelleen, kun kolme kuukautta on täynnä.  Aikaa, joka kuluu altistustilanteesta siihen asti kunnes vasta-aineet näkyvät, kutsutaan ikkuna-ajaksi. Vaikka vasta-aineet eivät näkyisi vielä testissä, voi hiviä tartuttaa eteenpäin.

Kun haluat suojautua hiviltä ja muilta seksitaudeilta

Paras tapa suojautua hiviltä ja muilta seksitaudeilta on turvallinen seksi. Turvallisessa seksissä spermaa, esiliukastetta, emättimen eritteitä tai verta ei pääse limakalvoille. Kondomin oikea käyttö säännöllisesti kaikissa seksikontakteissa suojaa tehokkaasti hiv-tartunnalta. Samalla se ehkäisee myös muita seksitauteja. Liukuvoiteen käyttö suojaa kondomia rikkoutumiselta. Lue lisää turvallisesta seksistä.

Suojaamattoman seksin jälkeen

Seksitautitesteihin kannattaa mennä aina, jos on ollut suojaamatonta seksiä uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa. Seksitaudit ovat usein oireettomia, joten ainoastaan testeissä käymällä voi selvittää, onko itsellä jokin seksitauti. Jos sinulla on toistuvasti suojaamatonta seksiä, muista testata itsesi säännöllisesti. On tärkeää myös testata klamydia ja tippuri seksitavan mukaisesti virtsasta, nielusta, tai peräaukosta. Hiv ja kuppa todetaan verikokeella.

HIV- KOTITESTIN TULOKSENI OLI POSITIIVINEN

Positiivinen testitulos tarkoittaa, että sinulla on todennäköisesti hiv-tartunta. Tulos on varmistettava laskimoverinäytteellä. Suojaa itsesi ja kumppanisi käyttämällä kondomia.

Tulos voi aiheuttaa sinussa monenlaisia tunteita. Voit  soittaa nimettömästi Hivpointin neuvontanumeroon 0207 465 705 ma-to klo 10.00-15.30 tai Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 010 195 202 ma-pe klo 9.00-7.00, viikonloppuisin ja arkipyhinä 15.00-07.00. Puhelimeen vastaavat koulutetut työntekijät.

Varmistustesti

Hiv- kotitestin positiivinen tulos pitää varmistaa mahdollisen väärän positiivisen tuloksen poissulkemiseksi laskimoverinäytteellä. Laskimonäyte tutkitaan laboratoriossa. Vasta varmistustestin tuloksen perusteella voidaan tehdä hiv-diagnoosi.

Voit käydä antamassa näytteen seuraavissa paikoissa:

  • Hivpoint (Helsinki, Tampere, Oulu)
  • oma terveysasema
  • opiskelijaterveydenhuolto
  • työterveyshuolto
  • sukupuolitautien poliklinikat
  • yksityiset lääkäriasemat
  • SPR:n Pluspiste (Kuopio, Turku, Seinäjoki, Joensuu, Jyväskylä)

Ota yhteyttä haluamaasi terveydenhuollon yksikköön ja kerro, että olet tehnyt hiv-kotitestin ja saanut siitä positiivisen tuloksen.

Elämä hivin kanssa

Hiv on hyvin hoidettavissa oleva sairaus. Hiv-tartunnan saanut voi jatkaa opintojaan tai työelämässä kuten ennenkin. Hiv ei tartu missään arkipäiväisissä tilanteissa, joten myös lähipiirin ja perheen parissa tai harrastuksissa voi jatkaa entiseen malliin. Hiv- tartunnan saaneet voivat seurustella, harrastaa seksiä ja perustaa perheen. Hyvän lääkehoidon ansiosta voi elää ilman että hi-virus aiheuttaa oireita tai johtaa aidsiin. Lääkehoidon avulla tartunnan eteneminen saadaan tavallisesti pysäytettyä. Toimiva hiv-lääkitys laskee hi- virusten määrän mittausrajan alle, jolloin henkilö ei ole tartuttava edes suojaamattomassa seksissä.

Pääsääntöisesti hiv-tartunnasta ei tarvitse kertoa kenellekään esimerkiksi työpaikalla. Seksikumppaneille on suositeltavaa kertoa. Muissa terveydenhuollon yksiköissä kuin infektiopoliklinikalla asioidessa, voi olla hyödyllistä mainita hiv-tartunnasta. Kaikkea terveydenhuollon henkilöstöä koskee salassapitovelvollisuus.

Mistä apua?

Hiv-tartunnan kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Sekä ammattiapua että vertaistukea on tarjolla. Lue lisää tuesta ja neuvonnasta.

Hoito

Lue lisää sivuiltamme hiv-infektion hoidosta. 

Kuinka käytän hiv-kotitestiä? Potilasohje PDF-tiedostona.