Miten hiv voi tarttua

  • Emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia
  • Suojaamattomassa suuseksissä sille osapuolelle, joka saa emätineritettä, esiliukastetta tai siemennestettä suuhun
  • Yhteisistä huumeidenkäyttövälineistä
  • Hiv-positiiviselta äidiltä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana (Suomessa riski on pieni suojalääkityksen ansiosta)
  • Veren- tai elinsiirron yhteydessä (Suomessa ei ole todettu yhtään luovutetun veren välityksellä tarttunutta hiv-infektiota vuoden 1985 jälkeen)
  • Hiv-tartunnan saa henkilöltä, joka ei itse tiedä tartunnastaan!

Emätin- ja anaaliyhdyntä

Hi-virus voi tarttua suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Emätinerite, sperma, esiliukaste ja veri ovat kaikki mahdollisesti tartuttavia. Korkein hiv-tartunnan riski on anaaliyhdynnässä vastaanottavalla osapuolella, sillä peräsuolen limakalvot ovat hauraampia ja rikkoutuvat helpommin. Turvallisessa seksissä eritteitä ei pääse limakalvoille seksin aikana. Kondomi suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksitaudeilta. Vesiliukoinen tai silikonipohjainen liukuvoide estää kondomia rikkoutumasta, suojaa limakalvoja ja lisää yhdynnän nautinnollisuutta. Runsas liukuvoiteen käyttö anaaliyhdynnässä on erityisen tärkeää.

Suuseksi

Suuseksissä on huomattavasti yhdyntää pienempi hiv-tartunnan mahdollisuus. Riski pienenee entisestään, jos välttää ottamasta siemennestettä, esiliukastetta tai emätineritettä suuhun. Suuseksissä riski saada hiv-tartunta on sillä osapuolella, joka saa esiliukastetta, siemennestettä tai emätineritettä suuhun. Muut seksitaudit voivat suuseksissä tarttua molemmille osapuolille. Myös suuseksissä tulee käyttää kondomia. Suuseksissä voi emättimen tai anaalin alueen päällä käyttää halkaistua kondomia tai erityistä lateksista valmistettua suuseksisuojaa.

Veritartunta

Pistoshuumeita käyttävillä todetaan vain muutamia hiv-tartuntoja vuosittain. Yhteisten neulojen ja ruiskujen käyttö sisältää  hiv-tartuntariskin, jonka vuoksi neulojen vaihto ja pitäminen vain yhden henkilön käytössä on tärkeää. Verensiirrosta ei ole Suomessa saatu hiv-tartuntaa vuoden 1985 jälkeen, koska kaikki verituotteet testataan tartuntatautien varalta. Suomessa ei ole koskaan todettu työperäisten neulanpistotapaturmien eikä maastossa olleiden huumeidenkäyttövälineiden kautta tulleita hiv-tartuntoja.

Raskaus, synnytys, rintaruokinta

Hiv voi tarttua äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen yhteydessä. Jos äidin tartunta on tiedossa raskauden alkuvaiheessa ja hän on toimivalla hiv-lääkityksellä, lääkitys suojaa lasta raskauden ja synnytyksen aikana. Suomessa on syntynyt yli 200 lasta hiv-positiivisille vanhemmille.