6.9.2024

Bigger, Better, Berlin – Matkailua Berliiniin

Kaksi maskuliinista henkilöä istuu baaritiskillä ja suutelee hämärässä valaistuksessa. Vasemmassa alareunassa on Hivpointin Matkalla nautintoon -kampanjan tunnus, joka on vaaleansinisen matkalipun muotoinen.

Miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, on suosikkimatkakohteita. Matkalla nautintoon -kampanjan artikkelissa esitellään tekijöitä, jotka vaikuttavat matkakohteen valintaan. Berliini on ollut pitkään suosittu matkailun kohde monille homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Berliinissä on myös monia tapahtumia, jotka houkuttelevat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia matkailijoita.

Tässä artikkelissa Teppo Heikkinen avaa tutkimustietoa Berliinin suuntautuneesta ja seksiin liittyvästä matkailusta.

Folsom Europe on vuosittain Berliinissä, yleensä syyskuussa, järjestettävä BDSM-, nahka- ja fetissikulttuurin tapahtuma. Seuraavan kerran Folsom Europe -festivaali järjestetään Berliinissä jälleen ensi viikolla 11.–15.9.2024.

Ruotsalainen tutkimus matkailusta Berliiniin

Niklas Dennermalm ym. ovat tutkineet ruotsalaisten 25–44-vuotiaiden cissukupuolisten miesten, joilla on seksiä miesten kanssa, matkailua Berliiniin. Tutkimuksessa selvitettiin niiden matkailijoiden seksikäytäntöjä, joilla keskeinen motiivi Berliiniin matkailulle oli seksi. 

Suurimmalle osalle tähän tutkimukseen haastatelluille seksi oli tärkein syy matkustaa Berliiniin, mutta myös kulttuuriset näkökohdat, kuten taide ja teknoskene, olivat tärkeitä.

Berliiniä pidettiin seksisuuntautuneena kaupunkina, joka tarjoaa paikkoja, joissa ei tarvinnut välittää maineesta ja asemasta ja jossa sosiaaliset ja seksuaaliset tilat olivat rinnakkain.

Tutkimukseen osallistuneet pitivät Ruotsin kulttuuria rajoittavana ympäristönä, joka myös vaikutti siihen, mitä kulttuurisesti ja seksuaalisesti oli tarjolla Ruotsissa. Dennermalm ym. esittelevät tutkimuksessa myös tarkemmin ns. matkalle työntäviä tekijöitä kotimaasta ja matkailukohteeseen vetäviä tekijöitä. Vaikka Suomen tilanteesta ei ole tehty vastaavaa tutkimusta, on tilanne varmaankin, ainakin osittain, samanlainen.

Tähän tutkimukseen haastatellut miehet olivat seksuaalisesti kokeneita ja aktiivisia: heillä oli paljon kumppaneita ja seksiä monipuolisesti niin kotimaassaan kuin ulkomailla matkustaessaan.

Berliinissä seksuaalinen aktiivisuus kuitenkin vahvistui. Haastatellut miehet suojautuivat seksissä samantasoisesti Ruotsissa ja Berliinissä. Haastattelut ja havainnointi tehtiin tässä tutkimuksessa kuitenkin vuonna 2016 ennen prep-lääkityksen yleistymistä. Prepin käytön yleistyttyä tilanne on luultavasti muuttunut, kun pelkoa hiv-tartuntaan ei enää ole kondomittomassa seksissä.

Folsom Europe 2024

Folsom Europe on vuosittainen suuri BDSM-, nahka- ja fetissikulttuurin tapahtuma Berliinissä. Tämä kuva on festivaalin mainoskuva tältä vuodelta 2024.

Matkalle lähtöön kannattaa valmistautua

Jos seksikäytäntösi tulevat mahdollisesti olemaan erilaisia matkalla kuin jokapäiväisessä elämässäsi, kannattaa tähän tilanteeseen varautua.

Matkalla saattaa olla seksiä ja seksikumppaneita tavallista enemmän, ja seksi voi olla korostuneen anonyymiä tai se voi tapahtua ryhmäseksitilanteissa.

Seksi voi tapahtua myös sellaisissa ympäristöissä (esim. klubeilla, pimeissä huoneissa), joissa sinulla ei tavallisesti ole seksiä tai joista sinulla on vain vähän kokemusta. Päihteitä ja chemsexiä saattaa olla tarjolla huomattavasti enemmän kuin kotimaassasi. Et myöskään ehkä tapaa seksikumppaneitasi koskaan myöhemmin.

Kaikki edellä mainitun tapaiset asiat on hyvä pitää mielessä jo silloin, kun suunnittelet matkaasi. Vinkkejä siihen, miten huolehdit matkalla seksuaaliterveydestäsi ja suojaudut seksitaudeilta, saat Matkalla nautintoon -kampanjasivuiltamme.

Teppo Heikkinen

Kirjoittaja on Hivpointin hivin ja muiden seksitautien ennaltaehkäisyn asiantuntija, joka suuntaa matkansa mielellään niin Espanjan lämpöön kuin sienimetsään.