2.7.2019

Viisi myyttiä hivistä – testaa tiedätkö mikä on totta ja mikä on tarua

On olemassa paljon myyttejä siitä, miten hiv tarttuu. Myytit perustuvat vääriin uskomuksiin. Nämä ylläpitävät hiviin liittyvää stigmaa, joten on tärkeää saada oikeaa tietoa siitä, miten hiv tarttuu sen sijaan, että uskoisi näitä vääriä väittämiä. Monet myytit pohjautuvat 1980-luvun hiv-epidemiaan, jolloin hiv tuli ihmisten tietoisuuteen.

Myytti 1: Hyttyset voivat levittää hiviä

Väärin. Hyttyset eivät voi levittää hiviä. Mikään muukaan eläin ei voi tartuttaa ihmiseen hiviä.

Myytti 2: Hiv voi tarttua wc-pöntöstä tai haarukasta

Väärin. Hiv ei tartu wc-pöntöstä, haarukasta tai miltään pinnalta, sillä hiv-virus ei pysy tartuttavana kehon ulkopuolella.

Myytti 3: Hiv voi tarttua halaamalla

Väärin. Hiv ei tartu halaamalla, suutelemalla, kättelemällä tai koskettamalla.

Myytti 4: Suuseksissä ilman kondomia on yhtä iso hivin riski kuin emätin- ja anaaliyhdynnässä

Väärin. On yleinen väärä luulo, että hiv-tartunnan riski on yhtä korkea kaikissa seksitavoissa. Suuseksissä sillä osapuolella, joka saa spermaa, emätineritettä tai esiliukastetta suuhunsa on pieni hiv tartunnan riski. Riski on selvästi pienempi kuin esimerkiksi emätin- tai anaaliyhdynnässä.

Myytti 5: Hiv-tartunnan saanut henkilö ei voi elää tervettä elämää

Väärin. Hiv-tartunnan saanut henkilö voi tehokkaan lääkityksen ansiosta elää samanlaista elämää kuin muutkin. Hiv-tartunnan saanut voi siis saada terveitä lapsia ja harrastaa seksiä ilman kondomia, sillä lääkitys estää hivin tarttumisen.

Miten hiv sitten tarttuu?

Hiv voi tarttua suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä, suuseksissä, yhteisten huumeidenkäyttövälineiden välityksellä tai äidiltä lapselle. Lääkitty hiv ei tartu! Eli kun hiv-tartunnan saanut on toimivalla lääkityksellä ei tartunnan riskiä ole lainkaan, sillä virusten määrä elimistössä on mittaamattomalla tasolla. Hiv ei tartu syljen, hien, ihon, ulosteen tai virtsan välityksellä. Lue lisää hivin tartuntatavoista täältä.