28.10.2014

Tiedote: turvaseksipartiointia Helsingin matkustajalaivasatamissa 30.-31.10.

 data-srcset

Kuva: Niklas Meltio

Hiv-tukikeskuksen työntekijät ja Punaisen Ristin vapaaehtoiset partioivat Helsingin matkustajasatamissa 30.–31.10. Järjestöt tarjoavat seksuaaliterveysneuvontaa ja jakavat kondomeja matkailijoille. Partioinnin tarkoitus on muistuttaa seksitautien ennaltaehkäisyn merkityksestä matkalla ja lisätä kondomin käyttöä matkailijoiden keskuudessa.

Ulkomailla saatujen hiv-tartuntojen osuus on ollut kasvussa 2000-luvulla. Jopa puolet suomalaisten hiv-tartunnoista on saatu ulkomailla. Lähes kaikki tartunnat saadaan suojaamattoman seksin välityksellä, ja eniten niitä on todettu heteromiehillä. Tartuntoja tulee eniten Thaimaasta, Venäjältä ja Virosta. Näissä maissa hiv on noin kymmenen kertaa yleisempi kuin Suomessa.

Hivin lisäksi matkailijat saavat myös muita seksitautitartuntoja. Yleisimmin matkoilta tuodaan Suomessakin tavallisia seksitauteja, kuten klamydiaa, tippuria ja kuppaa. Puolet suomalaisten tippuri- ja kuppatartunnoista tuodaan ulkomaan matkoilta. Kuppatartuntoja saadaan etenkin Baltian maista ja Venäjältä.

– Matkalle lähdön hetki on hyvä hetki matkailuterveysneuvonnalle. Partioimme laivasatamissa ja juna-asemilla, koska suomalaiset saavat joka vuosi useita hiv-tartuntoja Virosta ja Venäjältä ja nämäkin tartunnat olisi vältettävissä käyttämällä kondomia, toteaa Hiv-tukikeskuksen matkailupreventiotyön ja viestinnän suunnittelija Vilma Pietilä.

Turvaseksipartiointia järjestetään lisäksi Kouvolan rautatieasemalla.

Hiv-tukikeskuksen ja Punaisen Ristin turvaseksipartiointi:

Helsinki
To 30.10.       Länsisatama   7.30–10.30
Pe 31.10.       Katajanokka   10.00–11.30, Länsisatama    14.00–16.30

Kouvola
To 30.10.       Rautatieasema klo 14–18
Pe 31.10.       Rautatieasema klo 14–18

www.punainenristi.fi