4.2.2021

Testaustoiminta Hivpointin Tampereen ja Oulun toimipisteissä joudutaan lopettamaan

kaksi punaista nauhaa harmaalla taustalla

Raskain mielin jaamme uutisen, että Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen STEA:n toteuttamien rahoituslinjausten ja -leikkausten myötä Hivpointin testaustoiminta loppuu Tampereella maaliskuun lopussa ja Oulussa myöhemmin tänä vuonna. Helsingin toimipisteessä testaus jatkuu, koska Helsingin kaupunki lähti mukaan rahoittamaan toimintaa. Matalan kynnyksen hiv-pikatestaus loppuu myös Suomen Punaisen Ristin Plus-pisteissä Turussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Joensuussa ja Seinäjoella huhtikuun lopussa.

Järjestöillä on nyt suuri huoli Suomen hiv-tilanteen heikkenemisestä, kun matalan kynnyksen testauspaikat suljetaan Helsingin ulkopuolella.

Yle uutisoi asiasta 4.2.2021. Lue artikkeli täältä >>

Hivpointin matalan kynnyksen testaustoiminta ehkäisee tehokkaasti uusia hiv-tartuntoja

Vaikka kunnilla on velvollisuus järjestää anonyymia hiv-testausta julkisessa terveydenhuollossa, järjestöissä tiedetään, että hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsyssä on yhä isoja haasteita. Monilla, erityisesti hiv-tartunnan suhteen suuremmassa riskissä olevilla ihmisillä, on usein korkea kynnys hakeutua testeihin julkisen terveydenhuollon toimipisteisiin ja valitettavan usein hiviin ja muihin seksitauteihin liittyvä neuvonta ja tuki on ollut puutteellista.

Tilastot osoittavat, että järjestöjen matalan kynnyksen testauspalvelut tavoittavat paremmin ja nopeammin niitä henkilöitä, jotka ovat akuutissa hiv-tartunnan riskissä.

“Hivpointin testauspalveluissa tehdään pieni osuus Suomen hiv-testeistä, mutta löydetään merkittävä osuus uusista hiv-tartunnoista. Hivpointissa hiv-tartunnat todetaan keskimäärin kaksi vuotta aiemmin kuin julkisessa terveydenhuollossa, mikä on jatkotartuntojen ehkäisyn kannalta ratkaiseva tekijä.”

Hivpointin toimitusjohtaja Jukka Keronen

Hivpointin toimintaa joudutaan supistamaan

Hivpointin rahoitusta on vuonna 2021 leikattu merkittävästi myös muuten kuin testaustoiminnan osalta ja tämä tarkoittaa toiminnan huomattavaa supistumista. Hivpoint tiedottaa kaikista muutoksista helmikuun lopussa.

Apuasi tarvitaan!

Hivpointin toimintaa voi tukea myös lahjoitusvaroin. Lahjoitukset ovat merkittävässä roolissa työmme mahdollistamisessa, tällä hetkellä erityisesti matalan kynnyksen testaus- ja neuvontapalveluiden turvaamisessa ja kehittämisessä.

Lahjoita täällä! >>