29.10.2021

Syystervehdys terveyskavereilta!

Seksuaalisuus ja seksuaalioikeudet voivat olla aiheita, joista on vaikea puhua avoimesti. Terveyskaverimme, jotka toimivat seksuaaliterveyden lähettiläinä yhteisöjen sisällä, ovat hieno mahdollisuus lisätä tietoisuutta turvallisesta seksistä, seksuaalioikeuksista, hivistä ja muista seksitaudeista sekä Hivpointin palveluista. Lue lisää terveyskaveritoiminnasta täältä!

Haastattelimme kahta tämän vuoden terveyskaveria, Lauraa ja Hayleyta, ja kysyimme heiltä muutamia kysymyksiä liittyen heidän työhönsä terveyskavereina. Olimme erityisen kiinnostuneita kuulemaan heidän pitämistään työpajoista, koska jokaisella terveyskaverilla on kiinnostavia ja erilaisia tapoja toteuttaa niitä. Pandemiatilanteesta johtuen on terveyskaverien täytynyt pistää peliin ekstra annos luovuutta löytääkseen erilaisia tapoja työpajojen toteuttamiseen osallistavasti ja turvallisesti.

Laura ja Hayley, miksi teidän mielestänne tieto seksuaalisuudesta, seksuaalioikeuksista ja seksitaudeista kuuluu jokaiselle?

Laura: ”Uskon, että näistä asioista oppiminen on tärkeää, koska seksuaalisuus on osa kaikkien elämää ja terveyttä. Tieto siitä, kuinka seksuaalielämä voi olla turvallista ja kunnioittavaa, on avain omaan mielihyvää tuottavaan seksuaalisuuteen ja mahdollisuuteen jakaa se toisen kanssa.”

Hayley: ”Uskon että tieto seksuaalisuudesta, seksuaalioikeuksista ja seksitaudeista on tärkeää kaikille, koska seksi on luonnollinen osa elämää. Suurin osa ihmisistä harrastaa jossain elämänsä vaiheessa seksiä ja on tärkeää tietää seksuaalioikeuksista ja seksitaudeista, jotta seksi voi olla positiivinen ja nautinnollinen kokemus.”

Mitä toivoisitte, että osallistujat oppivat työpajoistanne?

Laura toivoisi, että osallistujat saisivat työpajoista hyödyllistä ja oikeaa tietoa, sillä seksitaudeista ja hivistä ja aidsista on paljon myyttejä ja väärää tietoa. Hayley kertoo, että terveyskaverit toivovat, että osallistujat lähtisivät heidän työpajoistaan tietäen, ettei hiv- tai muu seksitautitartunta ole kuolemantuomio ja että se voi tapahtua kenelle tahansa – toivottavasti siten stigma seksitautien ympärillä poistuisi.

Laura: ”Lisäksi haluaisin saada saada luotua turvallisen ilmapiirin, jossa osallistujilla on olo, että he voivat puhua ja kysyä aiheesta sekä mahdollistaa, että osallistujat osaavat etsiä oikeaa tietoa aiheesta ja palveluista myös itsenäisesti (testaus, hoito ja neuvonta).

Hayley: ”Toivoisin osallistujien myös saavan varmuutta turvalliseen ja yhteisymmärrykseen perustuvaan seksiin. Eniten toivon, että ihmiset nauttivat työpajoistani, oppivat uutta ja että heillä olisi hauskaa.”

Mikä on ollut parasta työpajoissanne?

Laura: “Tähän mennessä pitämässäni työpajassa parasta oli nähdä osallistujien kiinnostus ja osallistuminen. Ajattelen, ettei kyse ole välttämättä ison tietomäärän jakamisesta, vaan ennemminkin pääpointtien ja oikeiden tietolähteiden esiin tuomisesta.”

Laura myös kertoo, että terveyskaverien tavoitteena on saada osallistujat oppimaan uutta hivistä ja muista seksitaudeista osallistavilla ja mielenkiintoisilla tavoilla. Laura jatkaa: ”Kaikilla ei ole pääsyä tämän tyyliseen tietoon, joten uskon, että Hivpoint tekee hienoa työtä markkinoidessaan turvallisia tapoja toteuttaa seksuaalisuutta sekä taistellessaan stigmaa ja väärää tietoa vastaan. Päätin alkaa terveyskaveriksi, koska haluan auttaa jakamaan tätä tietoa parantaakseni terveyttä, yhdenvertaisuutta ja kunnioitusta.”

Hayley: “Olen ollut onnekas, että olen voinut järjestää kaksi ensimmäistä työpajaani omissa yhteisöissäni, joten on ollut hauskaa viettää aikaa tämän teeman parissa ihmisten kanssa, jotka tunnen tavalla tai toisella. Se on tehnyt aiheen helpommin lähestyttäväksi. Rehellisesti parasta on ollut nähdä osallistujien reaktioiden vaihtumisen shokista tai yllätyksestä nauruun ja aitoon kiinnostukseen, kun esittelen kondomin ja suuseksisuojan oikeaa käyttöä.

Iso kiitos teille Laura ja Hayley, olemme iloisia ja onnellisia siitä, että toimitte terveyskavereina. Odotamme jo innolla, mitä heidän tulevat työpajansa tuovat tulleessaan!

Onko sinulla mielessäsi maahan muuttaneiden ryhmä, jolle haluisit terveyskaverin pitävän työpajan?


Ota yhteyttä >> Niina Laaksonen niina.laaksonen@hivpoint.fi