22.6.2020

Esikuvat ylpeästi seksuaaliterveyden asialla

Tutustu seksuaaliterveyden esikuviimme: SamiFahadyHavuTom ja Risto.

Hivpointin Ylpeästi esikuva! -artikkelisarja esittelee Helsinki Pride -viikon alkuperäisenä ajankohtana viisi upeaa seksuaaliterveyden esikuvaa, jotka ovat toiminnallaan aktiivisesti, rohkeasti ja itsensä likoon laittaen edistäneet yhdenvertaisuutta sekä antaneet kasvot monelle vaietulle aiheelle. Viiden seuraavan päivän ajan teillä on ilo ja kunnia tutustua heihin.

Helsinki Priden vuoden 2020 teema on esikuvat, näin Helsinki Pride yhteisön sivuilla kirjoitetaan esikuvista:

”Ketkä inspiroivat meitä? Ketkä saavat meidät tuntemaan, ettemme ole yksin, että meillä on paikka tässä maailmassa?

Vuonna 2020 me haluamme juhlia esikuvia – heitä, jotka ovat kävelleet vaikean polun ensimmäisenä, heitä, jotka käyttävät asemaansa nostaakseen muita, ja heitä, jotka auttavat meitä vaikeissa tilanteissa jatkamaan. Heitä, jotka antavat rohkeutta, iloa, ja toivoa.

Esikuvat ovat esikuvia olemalla oma itsensä. Esikuvat kantavat vastuuta, uskaltavat sanoa ääneen ja ottaa sen riskin, joka tulee siitä, kun elää omaa elämäänsä totuudenmukaisesti.”

Hivpointissa teemme työtä seksuaaliterveyden parissa. Meille on tärkeää omalta osaltamme purkaa yhteiskunnan hetero- ja sukupuolinormatiivisuutta, jotta eri seksuaaliset suuntautumiset ja sukupuolet olisivat yhdenvertaisia ja että sekä seksuaalisuuttaan että sukupuoltaan saisi toteuttaa ja ilmentää haluamallaan tavalla. Vaadimme myös, että kaikilla on oikeus saada laadukasta seksuaalikasvatusta, jossa annetaan tietoa ja taitoja kaikki nuoret huomioiden.

Seksuaalisen hyvinvoinnin näkökulmasta on tärkeää, että jokaisella olisi elämänsä aikana esikuvia, joiden kautta peilata omaa seksuaalisuuttaan. Esikuvat hälventävät seksuaalisuuteen usein liitettyä häpeää ja näyttävät esimerkillään, että vaikka tie on usein saattanut olla kivinen, on kuitenkin mahdollista elää omannäköistä elämää, jota eivät määritä muiden ihmisten tai yhteiskunnan tarpeet ja odotukset.

Ylpeästi esikuva -artikkelisarjassa tutustutaan viiteen henkilöön, jotka ovat rohkeasti puhuneet seksuaalisuudesta ja omalla toiminnallaan tuoneet, iloa, lohtua ja toivoa monen elämään. Lisäksi he ovat antaneet monelle tärkeitä tietoja siitä, miten seksuaalisuutta voi toteuttaa sekä nautinnollisesti että turvallisesti. Ensimmäisenä esittelemme Hivpointin oman Samin, jolla on ollut suuri vaikutus hiviä ennaltaehkäisevän prep-lääkityksen saamisessa Suomeen. Seuraavaksi on vuorossa Fahady, joka on vienyt tärkeää tietoa seksuaaliterveydestä maahan muuttaneille Suomessa. Torstaina vuorossa on Havu, jolle erityisesti transnuorten hyvinvointi ja seksuaaliterveys ovat lähellä sydäntä. Perjantain esikuvana on maailmankansalainen Tom, jolle yhdenvertaisuuteen kuuluu keskeisenä vapaus toteuttaa seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla. Päätämme artikkelisarjan aktiivisen eläkeläisen perikuvaan Ristoon, joka väsymättömästi rakentaa parempaa tulevaisuutta ikääntyville hiv-tartunnan saaneille.