5.6.2018

Tiedote: Itärajan sairaanhoitopiireissä todettu suuri määrä hiv-tartuntoja

Turvaseksiohjausta terminaalissa.

Suomen Punaisen Ristin ja Hivpointin turvaseksipartiot tarjoavat anonyymiä hiv-testausta kolmella itäisellä raja-asemalla. Testaamiselle on tarvetta, sillä itärajan alueella todettujen hiv-tartuntojen määrä on noussut. Suuri osa Venäjän-matkoilla tartunnan saaneista on keski-ikäisiä tai vanhempia miehiä.

Etelä-Karjalan hiv-tilanne on poikkeava muuhun Suomeen nähden, sanovat tartuntataudeista vastaava infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiristä ja Eksoten pohjoisten kuntien tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Ville Verta.

– Alueella todetuista hiv-tartunnoista huomattava osa todetaan ikääntyneillä miehillä. Viime vuosina tartunnan saaneiden suomalaismiesten keski-ikä on ollut yli 60 vuotta. Muutaman potilaan kohdalla tartunta on diagnosoimattomana edennyt hengenvaaralliseen aids-vaiheeseen. Tartunnat on usein saatu aivan läheltä rajan takaa, Suomalainen sanoo.

Hiv-tartunnan riski suojaamattomassa seksissä on korkeampi Venäjällä kuin Suomessa. Infektioylilääkäri Suomalainen kehottaakin kaikkia suojaamatonta seksiä Venäjällä harrastaneita hakeutumaan hiv-testiin.

– Tartunta voi pysyä uinuvana vuosia ja henkilö voi tietämättään tartuttaa virusta eteenpäin.

Puolet suomalaisilla todetuista hiv-, kuppa- ja tippuritartunnoista on saatu ulkomailta ja suurin osa Venäjältä, Virosta ja Thaimaasta. Matkailun välityksellä saatujen hiv-tartuntojen osuus kasvaa jatkuvasti. Yksi syy on, että Venäjällä suurin osa hiv-tartunnan saaneista jää ilman toimivaa lääkitystä, joka estää hivin tarttumisen seksissä ilman kondomia.

Hiv-testin tuloksen saa raja-asemalla minuutissa

Maksuttoman ja nimettömän hiv-testin voi tehdä raja-asemien lähellä olevissa järjestöjen testausautoissa. Pikatestin tuloksen saa paikan päällä minuutissa.

– Jos matkalla on harrastanut suojaamatonta seksiä, on tärkeää käydä testissä. Maksutonta ja nimetöntä hiv-testausta tarjoavat vuoden ympäri muun muassa Punaisen Ristin Pluspisteet ja Hivpointin toimipisteet. Punaisen Ristin testeihin pääsee Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Seinäjoella ja Turussa. Hivpointilla testeihin pääsee Helsingissä, Tampereella ja Oulussa,kertoo hiv- ja seksuaaliterveystyön suunnittelija Saara Aakko Punaisesta Rististä.

Raja-asemilla järjestöt jakavat kondomeja ja tietoa turvallisesta seksistä.

– Kondomi saattaa jäädä käyttämättä monesta syystä ja käyttöön liittyvistä haasteista pitäisi puhua avoimesti. Moni mies saattaa luovuttaa, jos ensimmäisenä kokeiltu malli ei tunnu hyvältä. On kuitenkin eri kokoisia ja tyyppisiä kondomeja ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva, Hivpointin erityissuunnittelija Pia Västinsalo sanoo.

Lisätietoja:

Riskittäreissussa.fi

Hivpointin erityissuunnittelija Pia Västinsalo, p. 040 778 9860 (mahdollisuus haastatella Imatran raja-asemalla 8.–10.6.)
Hivpointin sairaanhoitaja Mervi Valjus, p. 050 336 0544(mahdollisuus haastatella Vartiuksen raja-asemalla 8.–10.6.)
Joensuun Pluspisteen vastaava Minna Penttinen p. 050 407 5816 (mahdollisuus haastatella Niiralan raja-asemalla 10.6.)
Kuopion Pluspisteen vastaava Jaana Riihelä p. 040 654 0344 (mahdollisuus haastatella Niiralan raja-asemalla 9.6.)
Suomen Punaisen Ristin hiv/seksuaaliterveyden suunnittelija Saara Aakko, p. 020 701 2172
Suomen Punaisen Ristin tiedottaja Mari Mäkinen, p. 020 701 2223
Hivpointin tiedottaja Anni Pätilä, p. 040 120 9020