Hivin hoito

Hiviin on olemassa tehokas lääkehoito, jonka ansiosta hiv-tartunnalla ei välttämättä ole minkäänlaista vaikutusta ihmisen terveydentilaan. Kun hiv-tartunta todetaan, tehdään lähete erikoissairaanhoitoon. Hiviä hoidetaan keskussairaaloiden ja yliopistollisten sairaaloiden infektiopoliklinikoilla.  Hoitokäyntejä infektiopoliklinikalla tulee keskimäärin kahdesta neljään kertaan vuodessa. Niiden yhteydessä seurataan lääkityksen tehoa ja terveydentilaa.

Hoitoon pääsee nopeasti, se on maksutonta ja lääkitys aloitetaan yleensä mahdollisimman pian.  Lääkeyhdistelmiä on monia ja jokaiselle löydetään parhaiten sopiva lääkitys. Parhaassa tapauksessa hoito voi olla yksi yhdistelmätabletti kerran päivässä. Lääkitys suositellaan aloitettavaksi mahdollisimman pian diagnoosin saamisen jälkeen. Lääkitys on elinikäinen. Hiv- lääkitys on Suomessa asuvalle maksutonta, sen kustantaa kotikunta.

Riittävän ajoissa aloitettu hiv-lääkitys pysäyttää viruksen etenemisen elimistössä ja laskee virusmäärän mittausrajan alapuolelle. Näin henkilö pysyy terveenä, eikä sairaus vaikuta eliniän ennusteeseen. Tärkeintä on tietää omasta hiv-tartunnastaan, jotta hoito päästään aloittamaan mahdollisimman nopeasti. Lääkitys on elinikäinen ja se tulee ottaa säännöllisesti. Toimivalla lääkityksellä oleva hiv-positiivinen henkilö ei myöskään voi tartuttaa hiviä eteenpäin. Useissa tutkimuksissa on voitu osoittaa, että jos virusmäärä on mittaamattomissa, ei hiv tartu suojaamattomassakaan seksissä. (Lue lisää Partner-tutkimuksesta.)

Hiv-tartunnan saanut voi jatkaa opintojaan tai työelämässä tavalliseen tapaan. Hiv ei tartu missään arkipäiväisissä tilanteissa. Oman lähipiirin ja perheen parissa tai harrastuksissa voi jatkaa toimimista entiseen malliin. Hiv-tartunnan saaneet voivat seurustella ja perustaa perheen. Ajoissa aloitettu hiv-lääkitys estää tartunnan raskaana olevalta sikiölle.