28.1.2021

Voiko hiv tarttua pyyhkeestä?

Kysymys

Hei. Kärsin hygieniaan liittyvästä pakko-oireisesta häiriöstä ja minua jäi mietityttämään hiv-positiivisen ystäväni vierailu. Ystäväni on siis hiv-positiivinen ja hän kävi vierailulla luonani. Vierailun yhteydessä hän kävi suihkussa ja lainasin hänelle pyyhettä ja lakanoita. Nyt mietin voiko hiv tarttua pyyhkeestä tai lakanoista.

Löysin eri lähteistä ristiriitaista tietoa. Toisaalla sanotaan, että hiv ei voi tarttua pyyheliinoista. Toisaalla taas sanotaan, että hygieniavälineet, mukaan lukien pyyhe ovat henkilökohtaisia.

Annoin ystäväni lainaaman pyyhkeen kuivua ja laitoin sen ja lakanat sitten normaalisti pesuun 60 asteeseen muiden pyykkieni, kuten lakanoiden, pyyhkeiden ja alusvaatteideni kanssa. Voiko ystäväni lainaamia pyyhettä ja lakanoita käyttää pesun jälkeen normaalisti ilman riskiä tartunnan saamisesta?

Vastaus

Hei, voit olla täysin rauhassa asian suhteen. Hi-virus ei tartu arkipäiväisissä asioissa kuten kosketuksesta ja pinnoilta, käsistä jne. Eikä hi-virus tartu kuvailemassasi tilanteessa lakanoista tai pyyheliinoista. Hi-virus on hauras eikä säily tartuttavana ihmiskehon ulkopuolella.  Hiv ei tartu edes seksiteitse, kun hiv-positiivinen osapuoli on lääkityksellä ja hänen hi-virustasonsa on mittaamattomissa. Mitän erityistoimia ei siis ole tarpeen tehdä ystäväsi vierailun jälkeen. Täältä voit lukea lisää hivistä.