2.7.2020

Uimapuku

Kysymys

Lainasin noin kuukausi sitten kaverilleni uimapukua ( hän on 11) ja minua jäi vain mietityttämään että jos hänellä olisi jokin sukupuolitauti tai hiv tai hepatiitti, olisinko voinut häneltä sen näin saada sillä käytin uimapukua noin 1,5-2h sen jälkeen kun hän oli sitä käyttänyt, en muista oliko siinä jotain eritettä, jos oli sitä oli vähän, koska olisin sen sitten huomannut jos sitä olisi ollut paljon, mutta en kyllä katsonut että oliko siinä eritettä.

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Sinun ei tarvitse olla huolissasi seksitaudin tarttumisesta uimapuvun kautta, sillä seksitaudit eivät tartu uikkareiden tai vaatteiden kautta. Seksitauti voi tarttua seksikontaktissa henkilöstä toiseen. Seksikontakti on tilanne, jossa limakalvot ovat kosketuksissa toisiinsa: tällaisia tilanteita ovat penis-emätinyhdyntä, penis-peräaukkoyhdyntä ja suuseksi, jossa suulla hyväillään sukuelimiä. Seksitaudit voivat siis tarttua näissä tilanteissa. Seksitaudit eivät tartu halaamalla, pussaamalla, kättelemällä tai esimerkiksi vaatteiden kautta.

Seksitaudit eivät ilmaannu tyhjästä, vaan ne tarttuvat seksitilanteissa ilman kondomia henkilöltä, joka on saanut seksitaudin. Seksitauteja on ihmisillä, jotka ovat seksuaalisesti aktiivisia ja ensimmäiset yhdyntäkerrat toisen ihmisen kanssa ovat Suomessa keskimäärin noin 17-vuotiaana.

justwearit.fi -sivuja selaamalla voit saada lisää tietoa seksitaudeista ja niiden ehkäisemisestä, mutta laajemmin tietoa seksuaalisuudesta ja esimerkiksi murrosiästä löydät Nuorten Väestöliiton sivuilta: https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/nuorten-vaestoliitto-artikkelit/. Suosittelen käymään noilla sivuilla!

Mukavaa kesää,

T. Anni, Seksuaaliterapeutti