21.8.2015

Turvallinen seksi

Kysymys

Moi! Harrastin juuri seksiä melkein tuntemattoman kanssa, molemmat kuitenkin huolehdimme siitä että käytimme kondomia yhdynnän alusta loppuun. Esileikin aikana minua jäi kuitenkin häiritsemään se kun olin hänen päällään ja sukuelimemme koskettivat jonkun aikaa toisiaan, ennen kuin olimme vielä siis laittaneet kondomia. Jäi mietitytyttämään onko tässä jotain riskiä..

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Pohdit seksitautiriskiä tilanteessa, kun sukuelimet koskettivat toisiaan esileikin aikana ennen kondomin laittamista.

Seksitaudit tarttuvat pääasiassa suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suojaamattomassa suuseksissä. Kondomi suojaa hyvin seksitaudeilta.  Turvallisessa seksissä seksitaudit eivät tartu. Turvalliseksi seksiksi voidaan laskea kaikki sellainen, jossa mahdollisesti tartuttavia eritteitä (siemennestettä, miehen esiliukastetta, emätineritettä tai verta) ei pääse genitaalialueen tai suun limakalvoille. Lähes kaikki seksitaudit voivat elää myös suun limakalvolla nielussa, kuten klamydia, tippuri, kuppa, herpes ja kondylooma.  Myös hiv ja hepatiitti B voivat tarttua suuseksissä sille osapuolelle joka on saanut siemennestettä tai emätineritettä suuhunsa.

Seksitautitesteihin voi hakeutua omalle terveysasemalle, opiskelija- tai työterveyshuollon kautta, yksityisille lääkäriasemille ja isommissa kaupungeissa sukupuolitautien poliklinikalle. Testit ovat maksuttomia muualla paitsi yksityisillä toimijoilla. Seksitautitesteihin voi hakeutua klamydian ja tippurin osalta 1-2 viikkoa, kuppa 3-6 viikkoa, hiv 1-3 kuukautta ja B-hepatiitti 1-6 kuukautta riskitilanteen jälkeen. Bakteeriperäiset seksitautitestit (klamydia ja tippuri) on otettava niistä paikoista millaista seksiä harrastaa. Mikäli suojaamattoman yhdynnän lisäksi on ollut suojaamatonta suuseksiä, tarvitaan myös nielunäyte ja anaaliseksissä näyte peräaukon suulta.

Seksitaudit tarttuvat limakalvokontaktissa ja mainitsemassasi tilanteessa, jossa sukuelimet koskettivat hetken toisiaan, ei ole seksitautien tartunnan riskiä, mikäli limakalvojen hankausta ei ollut. Hienoa, että teillä oli kondomi käytössä yhdynnän aikana.

Mukavaa viikonloppua,

Anni