9.9.2016

Toisen lääkkeet

Kysymys

Olin yhdynnässä hiv-positiivisen kanssa, kumppanillani on säännöllinen lääkitys ja toistuvissa testeissä hänen mukaan tulehdusavot todettu niin mataliksi, että tartuntaa niistä tuskin huomaa. Harrastimme seksiä ja kondomi hajosi, nyt olen erittäin huolissani. Kumppanini sanoi, että asia hoituu jos otan yhden annoksen hänen lääkkeitä, lääkkeet olivat Trivicay 50mg ja Truvada 200mg/245mg. Voinko luottaa tähän vai onko syytä huoleen? Kumppanini lääkäri oli myös todennut arvojen olevan niin hyvällä mallilla, että yhdyntä ilman kondomia olisi riskitöntä. Uskoako vai ei?

Jos mahdollista niin haluaisin tähän vain henkilökohtaisen vastauksen, sillä en halua kannustaa ketään suojaamattomaan seksiin tai edistää tietoutta tällaisesta vaihtoehdosta.

Vastaus

Moi! Kiitos kysymyksestäsi. En valitettavasti voi vastata siihen muulla tavoin kuin julkaisemalla kysymyksen ja vastauksen, sillä kysymyksessäsi ei ollut yhteystietojasi. Laajassa kansainvälisessä PARTNER-tutkimuksessa tutkitaan pariskuntia, joista toisella on hiv-tartunta ja toisella ei, ja heillä on säännöllisesti suojaamatonta seksiä. Tähän mennessä tutkimuksessa ei ole tullut yhtään tartuntaa positiiselta negatiiviselle. Hiv ei siis tartu suojaamattomassakaan yhdynnässä, mikäli hiv-positiivinen osapuoli on toimivalla lääkityksellä, ottaa lääkkeensä säännöllisesti ja hänen virustasonsa ovat mittaamattomissa. Kumppaniasi hoitava lääkäri on siis neuvonut aivan oikein. Muilta seksitaudeilta hiv-lääkitys ei toki suojaa. Hiv-tartunnan saa henkilöltä, joka ei itse tiedä tartunnastaan eikä näin ollen ole saanut siihen hoitoakaan. Toiselle henkilölle määrättyjen lääkkeiden ottamista emme voi suositella. Mikäli asia vaivaa sinua kovasti, voit toki hakeutua hiv-testiin 1-3 kuukauden kuluessa tästä tilanteesta. Toivottavasti sait tästä apua tilanteeseesi!