16.5.2017

Tippurioireet suolistossa

Kysymys

Hei!
Olen ollut suojaamattomassa anaaliyhdynnässä bottom-osapuolena, en usko että olen saanut häneltä HIViä koska hän käy testeissä, mutta olen alkanut epäillä muiden seksitautien mahdollisuutta, kun niiden tartunnat ovat Helsingin seudulla lisääntyneet. Yhden suojaamattoman kerran jälkeen minulta on tullut suolistolimaa ulostaessa tai ulosteen mukana. Muistaakseni sitä on tullut silloin tällöin ennenkin, mutta ei joka viikko, kuten nyt. Voisiko kyse olla tippurista? Suolistolima kuuluu sen oireisiin, sen lisäksi voi esiintyä kipua suolistossa tai kutinaa anuksessa. Väriltään sen pitäisi olla valkoista tai keltaista – periaatteessa samanväristä kuin vuodot peniksestä?

Tämä lima on usein kirkasta tai ruskehtavaa, tulee usein miten ulosteen mukana, joten kyse voi olla myös jonkinlaisesta ärtyneestä suolesta tai gluteeniallergiasta. Kokeilemalla gluteenitonta ruokavaliota limaneritys on kyllä loppunut, toisaalta nukkuessani huonosti sitä tulee siitä huolimatta. Joten kuulostaisi toisaalta, että kyse on jostain muusta oireilusta.

Minkälaista tämän tippurista aiheutuvat suolistoliman erityksen pitäisi olla että se vastaisi oireistoa? Tuleeko sitä kuinka usein? Ulostamisen yhteydessä vai vuotoina? Minkä väristä sen pitäisi olla?

Vastaus

Hei! Kerrot olleesi suojaamattomassa anaaliyhdynnässä bottom –osapuolena ja mietit seksitautien tarttumisen mahdollisuutta. Suojaamattomaan anaaliyhdyntään liittyy seksitautien tarttumisen mahdollisuus, jos seksikumppanilla on hoitamaton seksitautitartunta.

Kysyt tarkemmin tippuritartunnan mahdollisuudesta. Kuvaamiesi oireiden perusteella emme pysty sanomaan oletko saanut tippuritartunnan. Tippuritartunnassa oireina on yleensä 3-5 vuorokauden kuluttua kirvelyä virtsatessa, virtaamisvaikeuksia ja kellanvihreää vuotoa virtsaputkessa. Tippuri, niin kuin muutkin seksitaudit voivat olla myös oireettomia. Nielussa ja peräsuolessa tippuri onkin usein oireeton. On mahdollista, että oireesi liittyvät tippuritartuntaan tai johonkin muuhun, jota itse pohditkin kysymyksessäsi. Seksitautien osalta voit selvittää tilanteesi vain käymällä seksitautitesteissä. Tippuri/klamydia näyte tulee tässä tapauksessa ottaa peräaukosta. Testissä voi käydä, kun tilanteesta on kulunut 2 viikkoa. Jos taas oireesi johtuvat jostain muusta, sinun tulee selvittää sitä käymällä lääkärissä.