26.2.2015

Tippuri

Kysymys

Hei!
Olen 23-vuotias perusterve tyttö. Kävin rutiinitarkastuksessa sukupuolitesteissä ja minulla todettiin tartunta Tippurista. Näyte oli positiivinen ainakin nielusta. Tänään sain suoraan lihakseen antibiootti piikin ja suun kautta tabletteja. Uudet kokeet on ensi viikolla. Eli homma on osaltani hoidossa.
Olen kuitenkin erittäin hämilläni koko taudista, millainen se on? Voiko siitä seurata myöhemmin jotain komplikaatioita? Miten minun pitää edetä jatkossa?
Taudin aikana olen suudellut poikaystävääni, mutta emme ole tehneet vielä muuta. Onko mahdollista, että se olisi tarttunut häneen ja sitä kautta tarttuisi uudestaan takaisin minuun?

Vastaus

Hei, Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että selvität asiaa, josta olet huolissasi ja että huolehdit myös kumppanisi seksuaaliterveydestä. Olet viestissäsi huolestunut tippurin tartuttamisesta eteenpäin ja pohdit aiheuttaako tippuri tulevaisuudessa komplikaatioita. Tippuri on suojaamattoman seksin (suuseksi, emätin- ja anaaliyhdyntä) välityksellä tarttuva bakteerin aiheuttama tauti. Tippuri on hoitamattomana vaarallinen, se voi aiheuttaa naisilla sisäsynnytintulehduksen, ja miehellä hoitamaton tippuri voi aiheuttaa ongelmia virtsaputkessa ja lisäkiveksissä, sekä erektion kivuliaisuutta. Hoitamattomassa tippurissa on mahdollista, että bakteeri pääsee verenkiertoon ja aiheuttaa niveltulehduksen ja verenmyrkytyksen. On erittäin tärkeää, että mikäli epäilee saaneensa seksitautitartunnan, käy seksitautitesteissä terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla tai yksityisellä lääkäriasemalla. Kun tippuritartunta on todettu, asiakas saa antibioottilääkityksen tartunnan hoitoon.Tippuritartunnan saatuaan tulee aina käydä varmistamassa noin viikon päästä, onko antibioottikuuri tehonnut, niin kuin olet jo tekemässä. Lääkityksen aikana tulee välttää suojaamatonta suuseksi ja emätin- ja anaaliyhdyntää. Suutelemalla tippuri ei kuitenkaan tartu. Teoriassa on pieni mahdollisuus, että nielutippuri voi tarttua, jos kielellä kaivautuu syvälle nieluun, mutta se on käytännössä äärimmäisen epätodennäköistä, joten voit olla huoleti. Tarkistusajan jälkeen tiedät, onko tippuritartunta parantunut ja sen jälkeen sinulla ei ole enää tippuria. Mikäli harrastatte antibioottihoidon aikana seksiä, muistakaa kondomin käyttö sekä suuseksin, että emätin- ja/tai anaaliyhdynnän aikana. Hyvää kevättä!