29.11.2016

Suojaamaton ensikerta

Kysymys

En ole koskaan tehnyt testejä sillä aikaisemmin ei ole ollut kokemusta. Hepatiitti rokotussarjan olen ottanut tänä vuonna. Nyt toimin pikana ja kävin hakemassa ensin kokemuksen ja sitten vasta mietin että mites nyt. Jos olisin miettinyt, olisi mennyt vielä 40 vuotta ennen kuin… ja sitten olisi homma jo ohi.

Kuitenkin, imin toisen miehen kalua ilman kumia ja se vaikutti puhtaalta ja terveeltä, mutta oli liian iso sen suurempaan hommaan. Yritti myös panna, mutta ei siitä tullut mitään. Niin yritin minäkin, mutta kun ei seiso niin ei siitä koko hommasta tullut mitään. Runkkasin kuitenkin toiselta mällit kädelle, jonka pesin saippuan kanssa lämpimällä vedellä useasti. Koko homma meni niin nopeasti etten edes ehtinyt kyselemään terveyden puoleen.

Ehkä olisi pitänyt käyttää kumia, mutta enpä osannut yhtään siinä tilanteessa toimia järkevästi. Kuitenkin yritti panna kumilla ja ilman eli ihokontaktia oli, ja niin yritin minäkin, mutta aika löysäksi meni koko homma. Jos siis en epäile yhtään toisen terveyttä, mutta haluan varmistua tartunnoissa, kuinka toimin kun ensikertayritykseni oli eilen?

Varaanko ajan paikallisen terveydenhoitajan luo, juttelenko vain puhelimessa, mitä kautta menen näytteiden ottoon? Onko parempi käyttää yksityislääkärin vastaanottoa vai saanko riittävän palvelutason ja tutkimukset myös omassa “pienen kunnan” terveyskeskuksessa. En häpeä mennä sanomaan että tuli kokeiltua miesten kesken, mutta etten vain jää paitsi jostain tutkimuksesta tai hoidosta? Pääsenkö hoitajalta suoraan näytteiden ottoon vai pitääkö siinä vielä varata aika lääkärille? Pitääkö minun siis ihan oikeasti odottaa eri testien suoritusmahdollisuutta viikkoja tai jopa kuukausia? Että ei mulla muuta 🙂 Olis voinut edetä pikkasen hitaammin…

Vastaus

Hei! Siinä ei ole mitään väärää, että olet edennyt asiassa ja  hankkinut ensimmäisen seksikokemuksesi. Se on tärkeä asia. Toki jatkossa kannattaa pyrkiä suojautumaan seksitaudeilta käyttämällä kondomia ja liukuvoidetta erityisesti anaaliyhdynnässä. Suuseksiä on monilla ihmisillä ilman kondomia, ja suuseksissä onkin hivin suhteen äärimmäisen pieni riski, ja riski on ainoastaan sillä osapuolella joka voi saada spermaa suuhunsa. Muut seksitaudit voivat toki tarttua suuseksissäkin molemmille osapuolille. Toisen käsillä tyydyttämisessä ei ole minkään seksitaudin tartuntariskiä. Seksitautien testaamisen suhteen voisi nyrkkisääntönä pitää sellaista ohjetta, että mikäli sinulla on jatkossa satunnaisia seksipartnereita, joiden kanssa sinulla on suojaamatonta suuseksiä, voi kaikissa seksitautitesteissä (hiv, klamydia, tippuri, kuppa) käydä n. 6-12 kuukauden välein. Tuolloin kannattaa huolehtia siitä, että klamydia- ja tippurinäyte otetaan seksitavan mukaisesta paikasta, eli esim. suuseksin ollessa kyseessä tulee näyte ottaa nielusta. Mikäli sinulla on joskus suojaamaton anaaliyhdyntätilanne, kannattaa testeissä käydä tilanteen jälkeen. Hiv- ja kuppatestit ovat luotettavia kahden kuukauden kuluttua tilanteesta, klamydia-tippuritesti jo 1-2 viikon kuluttua. Tässä tilanteessa mistä kerroit, ei ole hiv-tartunnan suhteen käytännössä lainkaan riskiä ja muiden seksitautienkin riski on pieni. Klamydia ja tippuri -testissä voit käydä, kun tilanteesta on kulunut 2 viikkoa, huomioithan, että näytteet tulee ottaa seksitavan mukaiselta limakalvolta (virtsa, vielu ja/tai peräaukko).