8.1.2021

Sukupuolitauti

Kysymys

Hei! Olen 15-vuotias tyttö ja olen ollut poikaystäväni kanssa melkein puoli vuotta yhdessä. Olemme harrastaneet suojaamatonta seksiä sekä suojattua. Minulle tuli virtsatietulehduksen oireita ja kävin testeissä eikä virtsanäytteessä näkynyt sukupuolitautia. Minulla ei ole ollut aikaisempia kumppaneja, mutta poikaystävälläni on ollut 1. Tiedän, että he ovat olleet suojaamattomassa yhdynnässä, mutta molemmat ovat olleet toistensa ensimmäiset seksikumppanit. Olen kertonut poikaystävälleni asiasta ja puhunut edellisestä kumppanista ja poikaystäväni sano ettei olisi mahdollista tartuntaan.

Sain flunssan noin kuukausi sitten luulin parantuneeni ja otin poikaystävältäni suihin. Seuraavana päivänä kurkku oli tosi kipeä ja tulin kipeäksi ( en tiedä olinko parantunut kunnolla) huomasin myöhemmin nielussani patteja jotka näyttävät samalta kuin nielutulehduksessa, olen huomannut myös tulevan haavaumia posken limakalvoille ( en tiedä voiko johtua hampaiden osumisesta) sekä verisuonet suussa ovat todella tummat.
Onko tämä seksitautiin viittaavaa? En uskalla mennä testeihin, koska pelkään positiivista tulosta enkä halua huoltajieni tietävän.

Vastaus

Seksitaudit ovat yleisimmin joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia seksin välityksellä tarttuvia infektioita.  Sekstitaudit tarttuvat joko emätin- tai anaaliyhdynnässä, suuseksissä tai peräaukon nuolemisen yhteydessä, kun kondomi tai suuseksisuoja ei ole käytössä. Seksitaudit voivat tarttua vain henkilöltä jolla on jo tartunta. Kerroit poikaystäväsi ja hänen edellisen kumppaninsa olleen molempien ensimmäiset seksikumppanit. Tällöin seksitaudin riskiä ei ole. Täältä voit lukea lisää seksitaudeista. Usein seksitauti voi olla täysin oireeton. Mainitsemasi oireet sen sijaan voivat viitata johonkin muuhunkin infektioon. Kaikenlaista flunssaa kun on liikkeellä… Jatkossa voit tarvittaessa käydä seksitauti-testeissä  turvallisin mielin, huoltajillesi ei asiasta kerrota. Kaikkien seksitautien oireet ovat hoidettavissa ja suurin osa seksitaudeista ovat parannettavissa. Seksitautien testaus ja hoito on Suomessa maksutonta julkisessa terveydenhuollossa, lukuun ottamatta herpeksen ja kondylooman hoitoa.