28.4.2020

Seksitautien tartuntatavat!

Kysymys

Hei! Voiko kuppa tarttua, jos kondomia on rullattu ensin vahingossa väärinpäin peniksen päälle ja sitten käännetty se oikein päin, ja sillä samalla kondomilla harrastettu seksiä?!

Mietin tätä tilannettani, että voiko kuppa mitenkään edes teoreettisesti tarttua tästä kuvailemastani tilanteesta minuun, jos seksikumppanilla eli miehellä olisi kuppa-tartunta?

Minulta nimittäin otettiin klamydia ja tippuritesti yli 2vkon jälkeen tästä tilanteesta ja ne olivat negatiivisia, hiv ei tartu kyseisessä kontaktissa, koska se ei selviä kehon ulkopuolella tartuttavana, rokotteita minulla on: hpv-rokotesarja ja lisäksi rokote a&b -hepatiitteihin. C -hepatiitti tarttuu lähinnä veriteitse ja (sukupuoliyhteydessä), joten se ei ainakaan ole voinut tarttua. Eli onko syytä mennä tämä tilanteen vuoksi ottamaan verikokeisiin kuppa-testi? Vai tarttuuko kuppa ainoastaan SUORASSA limakalvokontaktissa, jolloin huoleni tautiriskistä tässä tilanteessani on täysin aiheeton?

Vastaus

Hei, Kiitos kysymyksestäsi! Pohdit kupan tarttumista tilanteessa, jossa kondomia on ensin rullattu peniksen päälle väärin päin ja sen jälkeen kondomi on käännetty oikein päin ja on harrastettu seksiä sen jälkeen. Kondomi tulisi aina vaihtaa uuteen kuvailemassasi tilanteessa, eli kondomia ei tule käyttää jos se on ensin ollut väärinpäin peniksen päällä. Kuppa tarttuu limakalvokontaktissa emätin- ja anaaliyhdynnässä, kun kondomia ei ole käytössä sekä suuseksissä tai peräaukkoa nuolemalla jos suuseksisuojaa tai kondomia ei ole käytössä. Kuvailemassasi tilanteessa voisi olla kupan tartunnan riski jos peniksessä olisi erittävä kuppahaava. Tällaisen kuppahaavan kyllä huomaisi. Teoreettinen riski siis voi olla, mutta en näe että tilanteessa olisi testaustarvetta. Kuppa on myös hyvin harvinainen seksiteitse tarttuva tauti Suomessa. Voit itse päättää, miten toimit tilanteessa tai halutessasi kysyä vielä henkilökunnalta ohjetta paikasta, jossa käyt seksitautitesteissä. Ystävällisin terveisin, Anni