3.2.2021

Seksitaudit suussa

Kysymys

Hei,

kysymykseni on hieman erikoinen.

Vuosia sitten harrastin suuseksiä erään miehen kanssa, jossa naisena annoin suuseksiä hänelle. Emätin tai anaaliseksiä emme harrastaneet.

En tullut koskaan käyneeksi seksitautitesteissä, jotka olisi otettu suusta. Virtsa ja verinäytteitä on sen jälkeen tullut otettua moneen otteeseen.

Nyt olenkin ollut uudessa suhteessa jo vuosia ja olemme ennen kondomin jättöä käyneet kumpikin testeissä ja momemmilla tulokset ovat olleet negatiivisia. Olemme harrastaneet emätin, anaali ja suuseksiä.

Jos virtsa ja verinäytteet ovat edelleen negatiiviset voiko minulla silti olla sukupuolitauteja suussa? Olemme kuitenkin harrastaneet nykyisen kumppanini kanssa “kaikkia muotoja” seksissä, joten eikö tuo suuseksissä mahdolliset tartunnat vuosien takaa toisen miehen kanssa olisi jo tulleet ilmi?

Vastaus

Hei! Suuseksissä seksitaudit, kuten klamydia, tippuri ja kuppa voivat tarttua suusta sukuelimiin tai päinvastoin. Kaikki seksitaudit ovat valtaosin oireettomia eikä tartunnoista tiedetä ilman testiä. Tutkimuksia siitä, kuinka pitkään joku seksitauti voi olla nielussa ilman että siitä tietää, ei ole. Mikäli klamydia tai tippuri tarttuu suun limakalvoille, sitä tartuntaa ei voida todeta virtsa- tai verikokeesta. Vain nielusta otettava näyte poissulkee tartunnan mahdollisuuden luotettavasti.