17.12.2012

Kuppa ja HIV -pelko

Kysymys

Hei,
huomasin kiinnostuvani miehistä noin vuosi sitten. sitten kokeilinkin syksyn aikana suuseksiä kolmen tuntemattoman miehen kanssa. Vasta pari viikkoa sitten tajusin, että mulla voi olla sukupuolitauti ja oireethan ne tulivatkin heti. Kävin ottamassa testit, mutta Hiviä pitäisi oottaa kolme kuukautta. Kupasta eivät puhuneet mitään, myöhemmin netistä luin, että sekin näkyy vasta kahden kuukauden päästä. Muistin, että mulla on ollut syksyn aikana kaksi näppyä peniksessä, joihin en kiinnittänyt sen kummempaa huomiota. Muistelen, että ensimmäinen tuli ennen seksikontakteja, mutta nyt pelottaa niin, etten olekaan varma. Näpyt hävisivät parissa viikossa, eivätkä olleet kipeitä. Kaksi pienen finnin kokoista punaista näppyä, ensin toinen sitten toinen. Laskeutuivat nopeaa, mutta edelleen pieni punainen läikkä ihossa olemassa. Kuulostaako kupalta? Nyt mulla ollut flunssaa ja lihässärkyä eli voisi olla sekundäärivaihe, mutta toisaalta nyt on flunssaa liikkeellä.. Oon ihan paniikissa, milloin voin mennä testaamaan? Hiviä en enää pelkää, sillä otin itse suihin vain yhdesti ja sen jälkeen 8 viikon testi oli negatiivinen. Toki käyn vielä tarkistuttamassa kun kolme kuukautta täynnä, mutta nyt huolettaa kuppa ihan tosissaan, enkä viitsi joka päivä soitella sukupuolitautien poliklinikalle, ko ne käskee vaan olla rauhassa.. Enkä kestä oottaa kuukautta, jolloin mulla ois menny kaksi kk viimeisestä tartuntamahdollisuudesta. Näkyisköhän se mahdollisesti jo kuuden viikon kuluttua? Auttakaa!!!!

Vastaus

Hei!

Kuppa voi tarttua suojaamattomassa suu-tai anaaliyhdynnässä, peräaukkoa nuolemalla sekä joskus suudeltaessa, jos on kuppahaavauma suussa. Kuppatartunta voi ilmetä haavautumana, 2-3 kk kuluttua tartunnasta ihottumana, kuumeiluna tai muina oireina. Tämän jälkeen kuppa on usein oireeton. Kuppa todetaan 4-6 viikon jälkeen riskitilanteesta tai oireiden perusteella verikokeella. Kuppa on bakteerin aiheuttama, jota hoidetaan yleensä kerta-annoksella antibiooteilla.

Oireet (esim.näppylät), joita sinulla on ollut eivät todennäköisesti kuulu kupan oireisiin. Myöskin lihassäryt ja flunssa voivat olla ihan tavallista influenssaoireilua. Osaltaan ne voivat olla seurausta stressireaktiosta, jos olet asian tiimoilta valvonut ja ollut muutoinkin stressaantunut. Mahdollinen kuppatartunta näkyy jo veritesteissä 4-6 viikon jälkeen.