14.12.2020

Kondyloomasta

Kysymys

Sain kondylooman melkein kaksi vuotta sitten ja se alkoi oireilla vasta yli vuosi tartunnan jälkeen. Tunnen ääretöntä katkeruutta tartuttajaa kohtaan, sillä hän tartutti tämän minulle ja hän tiesi, että hänellä on se. Olen penslannut syyliä useita kertoja ja ne palaavat aina takaisin. Olen jo kauan epäillyt saaneeni tartunnan myös suuhuni ja tänään se varmistui kun katsoin kurkkuun ja takahampaiden takana oli useita pieniä papilloomia joista yksi oli hieman suurempi. Olen menettänyt toivoni paranemisen suhteen ja olen jatkuvasti peloissani. Kaipaan läheisyyttä ja harrastin seksiä viimeksi silloin kaksi vuotta sitten. Pelkään, etten enää koskaan uskalla tautisena ihmisenä lähestyä ketään. Lääkärit sanoo yhtä ja toista paranemisesta. Mietityttää myös se, että kondylooma oireilee suussakin. Eikös se ole harvinaista? Olen ollut jo 6-vuotta sinkku ja kaipaan niin kovasti ihmistä rinnalleni mutta tiedän loppuelämäni mahdollisesti tartuttavani tätä tautia. Nyt en voi enää edes suudella ketään. Tämä on ihan kauheaa enkä tiedä enää mitä tekisin. Ei ole ketään kenelle puhua. Miksi sukupuolitautien pitää olla tabu ja niin paha asia, ettei niistä voida puhua avoimesti.. Olen nuorehko nainen.

Vastaus

Hei,

hyvä, että laitoit viestiä nettineuvontaan, kun kondylooma on vaivannut sinua pitkään. On ikävää kuulla, että kondylooma selvästi vaikuttaa ikävällä tavalla sosiaaliseen elämääsi. Aluksi haluan sanoa, että seksitaudit ovat hyvin yleisiä, klamydia, kondylooma ja herpes ovat yleisimpiä seksitauteja Suomessa. Klamydia on bakteeriperäinen seksitauti, joka paranee antibioottikuurilla, mutta kondylooma ja herpes ovat virusperäisiä seksitauteja, joiden kanssa täytyy elää. Ne ovat kuitenkin ihmisillä varsin tavallisia seksitauteja, joiden kanssa voi elää ja ne eivät ole esteenä seurustelu- tai seksisuhteille. Toki niistä on hyvä keskustella kumppanin kanssa ja sopia kondomin käytöstä alkuun, mikä voi tuntua vaikealta, mutta on hyvä ymmärtää, että kyse on varsin tavallisesta asiasta. Jos tietää, että itselle on jokin seksitauti, joka voi tarttua eteenpäin, siitä tulee etukäteen keskustella toisen kanssa, se osoittaa vastuullisuutta ja kunnioitusta itseään ja toisen terveyttä kohtaan. Ymmärrän, että sinulla on ikävä olo siitä, jos sinua kohtaan on toimittu toisin.

Olet jo varsin pitkään kärsinyt kondylooman aiheuttamista oireista. Kondylooma aiheuttaa tavallisimmin oireita sukuelinten alueella, mutta myös suun ja nielun alueella oireet ovat mahdollisia. Seksitauteihin perehtynyt lääkäri voi tutkia syylämäiset ihomuutokset ja tehdä arvion oireiden perusteella. Lääkäri voi myös tehdä jatkohoitosuunnitelman oireiden perusteella. Oireita voidaan hoitaa lääkärin vastaanotolla tai kotona, riippuen oireista ja kuinka pitkään ovat jatkuneet. Hoidosta tulee aina keskustella lääkärin kanssa ja näin olet varmasti tehnytkin. Oireesi ovat jatkuneet sen verran pitkään ja ovat haitaksi sosiaalisessa elämässä, joten voisit ottaa hoidon puheeksi uudelleen lääkärin kanssa, ja kysyä toisenlaisista vaihtoehdoista.

Papilloomavirusinfektioista 80–90 % paranee spontaanisti eli paranee itsestään, kun oma puolustusjärjestelmä infektiota vastaan aktivoituu. Yleensä tämä tapahtuu parin vuoden kuluessa. Nuorempana paranemistaipumus on parempi. Pienellä osalla ihmisistä HPV-infektio voi jatkua ja jäädä elimistöön. Kondylooman uusiutuminen on myös yleistä.

Kondylooma tai mikään muu seksitautikaan ei kuitenkaan määritä sinua ihmisenä. Kondylooma ei ole este ihmisten tapaamiselle tai suhteiden solmimiselle. Kondylooma voi tarttua erilaisissa seksikontakteissa. Voit kuitenkin rauhassa tutustua ihmisiin ja läheisyydelle ja halauksille kondylooma ei ole esteenä. Suutelemisen suhteen kannattaa selvittää, onko kyse kondyloomasta voi muusta oireistosta suussa. Oireisessa vaiheessa tauti on tartuttavimmillaan, joten silloin suoraa  kontaktia kannattaa välttää. Keskusteleminen kumppanin kanssa helpottaa omaa oloa, ja yhdessä voi varmasti löytää tapoja, jotka tuntuvat molemmille hyvältä ja turvalliselta.

Toivottavasti saat vielä oireet hoidettua ja elämääsi enemmän toivomaasi sisältöä läheisyydestä. Ota vielä yhteyttä kondyloomiin perehtyneeseen lääkäriin ja sovi jatkohoidon eri mahdollisuuksista.