12.2.2021

Klamydia hoito

Kysymys

Hei yhden illan jutulleni todettiin klamydia ja sain lääkityksen tähän ilman testiä vain 6 päivää tartunnan jälkeen. Tartunta kuitenkin oireili jo noin 4 ja 5 päivän kohdalla ja minulla on ollut kiveskipuja. Söin antibiootti kerta annoksen eilen ja vielä tänäänkin kiveksiini sattuu. Mietin että milloin antibiootit alkavat vaikuttaa ja pitäisikö olla yhteydessä terveysaseman päivystykseen. Tai auttaako sama antibiootti myös nielu tartuntaan sillä harrastimme myös suuseksiä?

Vastaus

Klamydia hoidetaan siihen tehoavalla antibiootilla. Käytettävä antibiootti ja lääkekuurin pituus riippuu tartuntapaikasta (virtsaputki, peräaukko tai nielu). Jälkitarkastus, jolla varmistetaan paraneminen, on 4 viikon kuluttua hoidon loppumisesta.

Suurin osa klamydiatartunnoista ovat oireettomia. Tyypillisiä oireita voivat olla kirvely virtsatessa, tihentynyt virtsaamistarve, vuoto virtsaputkesta, lisääntynyt valkovuoto, yhdynnänjälkeinen verinen vuoto ja alavatsakivut. Peräsuolen ja nielun tulehdukset ovat yleensä oireettomia. Sinun kannattaa kääntyä lääkärin puoleen kiveskivun vuoksi, jos kipuilu jatkuu.