8.2.2021

Jatkokysymys Raapaisu

Kysymys

Hei
Lähetin alla olevan kysymyksen ja sain siihen alla olevan vastauksen. Vastasitte, että tilanne vaikuttaa lähinnä teoreettiselta. Haluaisin vielä tarkistaa, että ymmärsinkö oikein, että kun en huomannut sormessa pistojälkeä (enkä edes juuri mitään jälkeä tuntemuksesta/raapaisusta) eikä siitä vuotanut verta, ei ole syytä hakeutua hivtestiin?

Ruokakaupan kassalla otin muovikassin. En kuitenkaan ottanut päällimmäisiä vaan laitoin sormeni kassien väliin, josta otin kassin. Tunsin sormessani ihan pienen tuntemuksen/raapaisun ( ehkä kassin taitetusta reunasta). Mitään pistosta en varsinaisesti huomannut eikä sormeen tullut mielestäni edes raapaisusta juuri mitään jälkeä. Jälkeenpäin tuli kuitenkin mieleen ajatus, että jos kassien välissä olikin huumeruisku? Ymmärrän kyllä, että se on todella epätodennäköistä. Jos näin olisi, huomaako neulan piston ja jääkö siitä jälki? Onko tilanteessa hivtartunnan riski?

Vastaus
Hei. Kertomasi tilanne vaikuttaa lähinnä teoreettiselta. Hiv ei tartu ympäristöstä miltään pinnoilta. Maastoneulojen kautta hiv ei tartu. Olisit huomannut verta vuotavan pistoshaavan sormessasi, jos siinä sellainen olisi ollut. Hiviin liittyvistä peloista kannattaa keskustella esimerkiksi Hivpointin neuvontapuhelimessa (ma-to 9:30-12:00) tai chatissa (ma-to 12:30-15:30) vastaavien asiantuntijoiden kanssa.

Vastaus

Hei,
kiitos kysymyksestäsi! Kertomasi perusteella sinulla ei ole tarvetta hakeutua hiv-testiin.