24.6.2020

Huuliherpes genitaalialueelle käsistä?

Kysymys

Hei,

Herpekseni oli jo rupivaiheessa, ja jonkin ajan jälkeen harrastin seksiä poikaystäväni kanssa kuitenkin varovaisesti ilman suuseksiä yms. Koskin kuitenkin omilla käsilläni voimakkaasti glitoristani yhdynnän aikana.

Jälkeenpäin en muistanut sitä, olinko pessyt käteni viimeksi koskiessani huuliherpekseen laastaria vaihdettaessa. Voiko tästä tulla herpes genitaalialueelle käsistä, vaikka koskemisesta olisi jo noin puoli tuntia. Kuinka kauan virus selviää käsissä?

Vastaus

Moi ja kiitos kysymyksestäsi! Pohdit huuliherpeksen tarttumista sukuelimiin. On totta, että huuliherpes voi tarttua sukuelimiin ja sukuelinherpeksistä moni on tyypiltään huuliherpes, eli Herpes simplex 1 -viruksen aiheuttama. Terveyskirjaston sivuilla https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00713 kerrotaan, että huuliherpes voi tarttua sukuelimiin suuseksin aikana ja uskoisin, että tartunta huulista sukuelimiin on tuota kautta tavallisempi, kuin käsien välityksellä. Toki huuliherpeksen ollessa oireisessa vaiheessa on hyvä olla varovainen ja olla koskematta herpesrakkulaan ja sen jälkeen omiin tai kumppanin sukuelimiin. Sinulla huuliherpes oli jo rakkulaisessa vaiheessa, lisäksi herpesrakkulaan koskemisesta oli jo aikaa. Uskon että voit olla huoleti. On toki hyvä muistaa, että herpeksen (huuli- tai genitaali) kanssa eläminen tarkoittaa sitä, että joskus huuliherpes voi tarttua myös oireettomassa vaiheessa ja 100 % herpeksen tarttumista voi olla mahdoton ehkäistä. Tärkeintä on huolehtia siitä, että ainakaan oireisessa vaiheessa ei anna kumppanille suuseksiä tai koskettele rakkulaa ja sitten sukuelimiä. On myös hyvä muistaa, että sekä huuliherpes että sukuelinherpes ovat hyvin yleisiä ja niitä kantaa moni. Herpeksestä ei kannata liikaa stressata, vaan olla tavalliseen tapaan huolellinen kun herpes oireilee. Mukavaa kesää sinulle! Terveisin, Anni, Seksuaaliterapeutti