12.3.2015

Hiv:n pelko

Kysymys

Minulla on jonkin asteinen hiv pelko. Olen ollut nykyisessä suhteessani 10 vuotta ja olen ollut luovuttamassa verta noin 15 kertaa suhteemme aikana. En ole luovuttanut verta testatakseni itseäni mahdollisten sukupuolitautien takia.

Kuitenkin netissä on kaikenlaisia kirjoituksia hiv:n tarttuvuudesta ja pelko on herännyt niitä lukiessa. Onko minkäänlaista mahdollisuutta, että minulla olisi hiv? Ottavatko veripalvelu yhteyttä mikäli jotain epäilyttävää löytyisi?

Vastaus

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Kerroit sinua vaivaavasta hiv-pelosta. Hiv tarttuu emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia, suuseksissä ilman kondomia, yhteisistä huumeidenkäyttövälineistä, hiv-positiiviselta äidiltä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana (Suomessa riski on pieni suojalääkityksen ansiosta) sekä veren- tai elinsiirron yhteydessä (Suomessa ei ole todettu yhtään luovutetun veren välityksellä tarttunutta hiv-infektiota vuoden 1985 jälkeen). Arkipäivän tilanteissa riskiä hiv-tartunnasta ei ole. Hi-virus on hauras eikä säily tartuttavana ihmiskehon ulkopuolella. Kerroit käyneesi verenluovutuksessa, jossa mahdollinen tartunta olisi kyllä huomatu ja sinulle asiasta ilmoitettu. Jos jatkuva pelko tartunnasta kuitenkin vaivaa sinua edelleen, olisi asiasta varmasti hyvä keskustella jonkun ammattilaisen kanssa. Voit varata ajan esimerkiksi terveyskeskuslääkärille.   Mukavaa kevättä!