10.1.2013

HIV:n itämisaika ja ensioireet

Kysymys

Harrastin pari päivää (tammikuun alku 2013) sitten suojattua seksiä prostituoidun kanssa (suuseksi, yhdyntä, anaaliseksi). Lisäksi sormetin emätintä ja peräaukkoa. Käytimme kyllä kondomia, paitsi sormetuksessa.

Ehkä ylireagoin, mutta kysyisin silti, että kuinka nopeasti mahdolliset ensioireet nopeimmillaan ilmenevät. Heti seuraavana aamuna tunsin ainakin seuraavia potentiaalisia oireita itsessäni (ks. http://www.oireet.fi/hiv.html):

-lievä kurkku -ja nielukipu
– nivelten / lihasten jäykkyys
– väsymystä / ehkä hieman ylilämpöä

Eli pääkysymys kuuluukin, voivatko oireet ilmaantua jo näin nopeasti ? Ja mikäli oireilua esiintyy lisää ja pitkäkestoisemmin, niin täytyisikö tässä vain odotella se 3 kk ennen testausta ? Eli varmuuden saamiseksi testiin maaliskuun alussa.

Vastaus

Hei. Olet ollut suojatussa seksikontaktissa, jossa olet käyttänyt kondomia sekä suuseksissä että emätin- ja anaaliyhdynnässä. Mikäli kondomi on pysynyt ehjänä ja päällä, ei sinulla ole ollut tartunnan riskiä eikä siis mitään syytä käydä hiv tai muissa seksitautitesteissä tämän tilanteen perusteella. Käsien tai sormien välityksellä hiv ei voi tarttua.

Kysyt hiv-ensioireista, vaikkei sinulla ole kertomasi mukaan ollut riskitilannetta. Hivin ensioireita saa alle puolet tartunnan saaneista noin 2-8 viikkoa tartunnan jälkeen. Oireet ovat yleisluonteisia ja muistuttavat flunssan oireita. Oireiden perusteella ei kuitenkaan kannata epäillä hiv-tartuntaa. Nyt on flunssakausi parhaimmillaan ja stressi voi hyvinkin aiheuttaa kuvailemiasi oireita.

Jos siis tilanne on ollut sellainen kuin kerrot kysymyksessäsi, et ole ollut hiv-tartunnan riskissä. Mikäli olet ollut SUOJAAMATTOMASSA anaali- tai emätinyhdynnässä tai saanut suuseksissä spermaa, esiliukastetta, emätineritettä tai kuukautisverta suuhusi, kannattaa sinun käydä hiv-testissä. Muussa tapauksessa siihen ei tämän tilanteen perusteella ole tarvetta. Hiv-testin tulos on täysin luotettava kun viimeisestä mahdollisesta tartuntatilanteesta (suojaamaton seksi) on kulunut 12 viikkoa.|Hei. Olet ollut suojatussa seksikontaktissa, jossa olet käyttänyt kondomia sekä suuseksissä että emätin- ja anaaliyhdynnässä. Mikäli kondomi on pysynyt ehjänä ja päällä, ei sinulla ole ollut tartunnan riskiä eikä siis mitään syytä käydä hiv tai muissa seksitautitesteissä tämän tilanteen perusteella. Käsien tai sormien välityksellä hiv ei voi tarttua.