8.2.2021

HIV-tartunta nenäverenvuodon kautta

Kysymys

Hei, työskentelen päiväkodissa lasten parissa ja erilaiset eritteet ovat osa jokapäiväistä työtä. Mieltäni on alkanut vaivaamaan eräs tilanne, kun aiemmin aamulla sain sormeeni haavan, josta vuosi verta jonkin verran. Laitoin haavan päälle laastarin. Muutaman tunnin päästä tästä, eräällä lapsella alkoi vuotaa voimakkaasti verta nenästä ja autoin häntä luonnollisesti putsaamaan verta ja tyrehdyttämään vuodon. Hanskoja en pystynyt ko tilanteessa käsiini laittamaan, koska niitä ei ollut sillä hetkellä saatavilla.
Jos tässä tilanteessa olisi lapsen nenästä tuoretta verta päätynyt tuohon minun pari tuntia sitten syntyneeseen haavaani (joka ei vielä ollut parantunut), olisiko esim HIV tai hepatiitti-c tartunta mahdollinen ? Muutenkin olen pohtinut, miten nenästä vuotava veri säilyy tartuttavana, onko esim vielä nenän limakalvoilla nenän sisällä oleva veri tartuttavaa?

Kiitos paljon vastauksista!

Vastaus

Hei,
kiitos kysymyksestäsi! Hi-virus tuhoutuu tullessaan kosketuksiin ilman kanssa eli se ei tartu kuvailemallasi tavalla. Voit lukea lisää hivin tartuntatavoista täältä. Hi-virus voi tarttua limakalvokontaktissa seksiteitse ja veren välityksellä esim. elin- tai verensiirron yhteydessä (Suomessa kaikki luovutetut elimet ja veri testataan) tai vaihtoehtoisesti yhteisten huumeidenkäyttövälineiden myötä. Tällöin hi-virusta sisältävän veren tulee päästä toisen henkilön elimistöön esim. ilmatiiviistä ruiskusta.