18.11.2019

Hiv tartunta anaaliseksissä

Kysymys

Hei!

Jos mies harrastaa anaaliseksiä HIV positiivisen miehen kanssa ja seksin jälkeen peräsuolesta tulee verta, oko tällöin lähes selvää, että on saanut tartunnan? Vai onko silloinkin vain 1,4% mahdollisuus. Ja tarttuuko miesten anaaliseksissä HIV helpommin, kuin mitä jos nainen harrastaa anaaliseksiä?

Vastaus

Hei!

Hiv tartunnan riskiin vaikuttavat monet seikat. Hiv on ns. huonosti tarttuva virus, eikä tartunta ole missään seksitilanteessa varma. Mikäli hiv-tartunnan saanut on toimivalla lääkityksellä, hiv ei tartu ollenkaan, ei myöskään anaaliseksissä ilman kondomia. Limakalvojen kunto vaikuttaa myös tarttumisriskiin, mitä huonommassa kunnossa limakalvot ovat, sitä suurempi tartunnan mahdollisuus on. Anaaliseksi sisältää seksitavoista kaikkein suurimman hiv-riskin ja riski on suurin osapuolella, joka voi saada spermaa tai esiliukastetta peräaukkoonsa (bottom). Sukupuolella ei ole merkitystä riskiin, riski liittyy seksitapaan.

Ainoa tapa selvittää, onko saanut hiv-tartunnan, on käydä testissä. Hiv-testi antaa luotettavan tuloksen, kun viimeisimmästä riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta. Testissä voi toki käydä jo aikaisemmin, suurin osa tartunnoista näkyy, kun riskistä on kulunut 6 viikkoa.