11.3.2021

Herpes

Kysymys

Jos henkilöllä on todettu genitaaliherpes genitaalialueella, onko mahdollista, että se tarttuu suutelemisesta toiselle henkilölle? Vai vaatiiko se sen, että herpes olisi jotakin kautta erikseen levinnyt suunalueelle ensin? Onko mahdollista että herpes on genitaalialueelta levinnyt suuseksissä toiselle henkilölle suunalueelle ja siitä sitten tarttunut takaisin alkuperäiseen tartuttajaan?

Kuinka herkästi herpes tarttuu suutelussa ja onko mahdollista että se tarttuu jos herpeksen omaava henkilö puree toista henkilöä?

Vastaus

Hei! Herpes tarttuu toiseen henkilöön, sen ollessa aktiivisessa vaiheessa. Tällöin virusta erittyy usein silminkin nähtävästä herpesrakkulasta ja tartunta tapahtuu nimenomaan kosketuksen kautta. Mikäli suutelee henkilöä, jolla ei ole huulessa aktiivisessa vaiheessa olevaa herpestä, ei saa tartuntaa. Herpes tarttuu helpoiten, jos on näkyvä rakkula ja siitä erittyy viruspitoista visvaa. Tällaisen alueen koskettamista on hyvä välttää tartunnan ehkäisemiseksi. Puremalla herpes ei tartu, ellei huulessa sitten ole juuri erittävä rakkula. Herpeksen puhkeaminen on yksilöllistä, niin ajallisesti määriteltynä, kuin että missä paikassa se esiintyy, eli tyhjentävää vastausta tuohon kysymykseen ei ole.