14.5.2020

Herpes

Kysymys

Olen ollut 4 vuotta parisuhteessa, meillä on myös pieni vauva.
Olen todella hämmentynyt kun viikko sitten minulla alkoi herpes oireet alapäässä aivan yllättäen. Ei mitenkään kivuliaat mutta selvä kihelmöivä rakkula virtsaputken suulla. Myös lievää nivuskipua. Elämäntilanne tällä hetkellä on erittäin stressaava ja olen ajatellut imusolmukkeiden kipujen johtuvan kovasta stressistä.
Olen menettänyt yöuneni tämän vuoksi, pelkään puhua puolisolleni asiasta,
Onko todella mahdollista että meistä jompikumpi on kantanut herpestä tietämättään ja oireitta näin kauan?
En ole koskaan oireillut, en ainakaan ole havainnut rakkuloita ennen.
Tunnen suurta häpeää asiasta ja pelkään tartuttavani vauvan.
Pelkään myös että olen tartuttanut mieheni, toisaalta unettomia öitä aiheuttaa myös ajatus että mieheni olisi ollut uskoton. En uskoa enkä halua uskoa tätä.

Vastaus

Herpes aiheuttaa rakkulaisen tulehduksen, jonka aiheuttajana on virus. Arviolta yli viidesosa suomalaisista sairastaa tietäen tai tietämättään sukupuolielinten herpestä. Herpeksen voi tartuttaa myös eteenpäin, jos herpes on oireeton eikä tiedä kantavansa sitä. Herpes voi oireilla kerran elämässä tai jopa viikottain . Oireet voivat uusia ajoittain samaan kohtaan kehoa, missä ensimmäinen  infektio on ollut. Kondomin käyttö on ainoa tapa suojautua herpekseltä yhdynnän aikana sekä suuseksissä.  Herpesrakkuloita voi tulla eripuolille kehoa. Tavallinen herpeksen muoto on huuliherpes, jossa huuleen tai muualle kasvoille tulee rakkulainen ihottuma. Huuliherpeksen voi saada esimerkiksi vanhempien suukotellessa lasta. Sukuelinten alueella oleva herpes on seksissä tarttunut. Herpestä voi olla myös muualla kehossa.

Virus voi tarttua sekä oireettomassa että rakkulavaiheessa, mutta rakkulavaiheessa ja juuri sitä edeltävinä päivänä se tarttuu kaikkein herkimmin. Herpeksen ensioireet ilmaantuvat noin viikon kuluttua tartunnasta. Joskus  virustulehdus saattaa oireilla vielä vuosienkin päästä tartunnasta. Usein on hankalaa tietää mistä ja milloin  tartunnan on saanut, jos seksikumppaneita on ollut useampia. Sukupuolielinten alueella ensioireina ovat: ihon ja limakalvon kihelmöintiä, kipua. Tämän jälkeen syntyy pieniä kirkkaita nesterakkuloita. Haavat voivat sattua, aristaa tai kirvellä. Joillakin oireet uusiutuvat ehkä kerran kuussa, joillakin muutaman vuoden välein. Osalla tulehdus ei uusiudu koskaan. Infektion laukaisevia tekijöitä ovat esim. yleiskunnon huononeminen, stressi, hormonaaliset tai mekaaniset tekijät. Eli on mahdollista, että sinulla on ollut joskus aiemmin sukupuoli-herpes ( oireettomana, vähäoireisena) , joka nyt esim.stressin seurauksena on puhjennut.  Täällä lisätietoa herpeksestä.