6.3.2015

Herpeksen tarttuminen oireettomana ja kondoomin kanssa

Kysymys

Hei,

luin hyvän vastauksenne herpeksestä ja kondylomasta (http://justwearit.local/herpes-ja-kondyloomat/) – minua jäi kuitenkin häiritsemään yksi asia, johon en ole saanut selkeätä vastausta missään vaiheessa.

Olen siis mies joka hetki sitten sai HSV -2 tartunnan ja olen sen jälkeen kärsinyt kahdesta näppylästä nivusien alueella, jota kondomi ei ollut peittänyt. Tällä hetkellä iho on kuitenkin sileä, eikä mitään jälkiä enää herpeksestä ole nähtävissä. Voinko siis harrastaa seksiä kondomin kanssa ilman pelkoa siitä, että tartutan seksikumppanini?

Syön myös estolääkkeitä, eikä minulla ole alaselässä enää mitään hermokipuja.

Ja vielä jatkokysymyksenä, jos tarttuminen voi tapahtua, niin miten se tapahtuu? Olettaen siis, että suojaan itseni heti kondomilla, eikä ihoni pinnassa ole mitään rakkuloita, tai herpes nestettä. Voiko virus tarttua siis ehjän/terveen ihon läpi?

Näihin kysymyksiin en ole löytänyt selkeätä vastausta, vaan pelkkiä “voi tarttua” tai “ei voi tarttua” kaipaan siis selitystä siitä miksi ja miten.

Kiitos jo nyt tuhannesti vastauksestanne.

Vastaus

Hei! Kysyt sukuelin- eli genitaaliherpeksen tarttumisesta. Sukuelinherpes tarttuu erityisesti oireisessa vaiheessa, mutta myös oireettoman tai tartunnastaan tietämättömän partnerin välityksellä. Sukuelinherpeksen rakkulavaiheessa on syytä pidättäytyä yhdynnästä kunnes rakkulapohjat ovat kuivuneet. Kondomin läpi virus ei tartu, mutta sen antama suoja ei ole täydellinen, koska virusta voi erittyä myös kondomin ulkopuolisilta iho- ja limakalvoalueilta. Kerroit, että sinulla oli nivusten alueella rakkuloita, nämäkin voivat siis tartuttaa virusta. Hyvä, että ne ovat kuitenkin nyt parantuneet. Tilapäisissä seksisuhteissa kannattaa aina käyttää kondomia, koska herpes voi tarttua myös oireettomana aikana. Kondomi suojaa myös muilta seksitaudeilta. Vakisuhteessakin kondomin käyttöä oireisena aikana suositellaan. Kumppanin kanssa on hyvä keskustella herpeksestä. Huuliherpes voi tarttua suuseksin välityksellä sukuelimiin. Toivottavasti sait vastauksia pohtimiisi kysymyksiin. Mikäli kaipaat vielä lisätietoa, suosittelen ensisijaisesti olemaan yhteydessä siihen terveydenhuollon yksikköön, missä herpestartuntasi todettiin. Hyvää kevättä!