29.1.2015

Herpeksen tarttuminen

Kysymys

Hei!
Suu- ja sukupuoliherpeksen tarttumisesta löytyy paljon vastauksia ympäri nettiä, mutta en ole seuraavaan kysymykseen löytänyt vastausta. Minulla on sukupuoliherpes, joten voinko tartuttaa partnerin kun minä annan hänelle suuseksiä? Voiko siis minun sukupuoliherpes tarttua suuni kautta toiselle?

Kuinka suuri riski herpeksen on tarttua, jos mies koskettelee vaginaani, kun herpes on “päällä”, ja sen jälkeen itseään? Olen lukenut, että nainen saa taudin helpommin kuin mies. Tarttuuko herpes miehelle vain, jos hänellä on haavaumia sukuelimissä tai jos herpesvirus “pääsee” terskan alueelle?

Vastaus

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttää herpeksen tarttuminen. Herpeksen aiheuttaa Herpes simplex -virus. Virustyyppi 1 aiheuttaa tavallisimmin huuliherpeksen ja virustyyppi 2 aiheuttaa genitaaliherpeksen. Suuseksissä huuliherpes voi tarttua sukupuolielimiin sekä sukuelinherpes huuliin. Kerroit että sinulla on genitaaliherpes (alapäässä), joten se ei tartu silloin kun sinä annat suuseksiä. On kuitenkin hyvä huomioida että kumppanisi voi saada tartunnan suuhunsa antaessaan sinulle suuseksiä, joten olisi hyvä käyttää suuseksisuojaa emättimen päällä. Sen voi leikata kondomista. Netistä löytyy ohjeista tähän. Herpes voi tarttua myös suojaamattomassa yhdynnässä sukupuolielimiin tai peräaukkoon. On mahdollista saada tartunta myös kosketuksesta herpesviruksen aiheuttamalle haava-, rupi-, tai rakkula-alueelle. Parhaiten tartunnalta voi suojautua välttämästä koskettelua oireiselle alueelle, ja joko pidättäytymällä seksistä oireiseen aikaan tai käyttämällä kondomia. Kondomi suojaa tartunnalta jos se peittää koko haavauma/rakkula-alueen. Toivottavasti tämä hieman selvensi tilannetta. Mukavaa viikkoa!