12.6.2020

Seksitauteja kannattaa ehkäistä myös anaaliseksissä

Sti prevention is needed in anal sex

Seksitaudit voivat tarttua myös anaaliseksissä.

Seksitautien ehkäiseminen anaaliseksissä

Seksitautien ehkäisy on tärkeä tekijä nautinnollisessa ja turvallisessa anaaliseksissä. Seksitauteja ei ole syytä pelätä kamalasti ja aiheuttaa itselleen niistä turhaa stressiä. On kuitenkin fiksua ottaa seksitautien tarttumiseen ja ehkäisyyn liittyvät faktat haltuun ja miettiä, miltä seksitaudeilta itse haluaa suojautua ja miten!

Anaaliseksiin liittyy erilaisia seksitautiriskejä. Kaikki seksitaudit voivat tarttua anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Peräaukon nuolemisessa ei ole hiv-tartunnan riskiä, mutta muut seksitaudit voivat tarttua peräaukosta nieluun tai toisin päin. Myös seksivälineiden yhteiskäyttöön voi liittyä seksitautien tarttumisen riksi.  On hyvä muistaa, että kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia!

Anaaliyhdynnässä ilman kondomia on seksitavoista suurin hivin tarttumisen riski. Suurin hiv-riski on vastaanottavalla osapuolella, mutta hivin tarttumisen riski on myös sisääntyöntyvällä osapuolella. Hiv on heikosti tarttuva virus ja anaaliyhdynnässä riski liittyy peräsuolen limakalvojen ohuuteen ja luontaisen kosteuden puuttumiseen peräsuolessa. Myös muut seksitaudit voivat tarttua anaaliyhdynnässä ja bakteeriperäiset seksitaudit, kuten klamydia, tippuri ja kuppa voivat tarttua anaaliyhdynnässä ilman kondomia molemmille osapuolille. Hivin ja muiden seksitautien ehkäisynä toimii tietysti kondomi ja liukuvoide!

Peräaukon nuolemisessa, rimmingissä, hiv-riskiä ei ole. Peräaukon nuolemisessa muut seksitaudit voivat kuitenkin tarttua nielusta peräaukkoon tai peräaukosta nieluun. Myös A-hepatiitti ja bakteereja voi tarttua peräaukkoa nuollessa. Seksitautien tarttumisen riskiä voi olennaisesti vähentää käyttämällä suuseksisuojaa anaalin alueen päällä.

Seksivälineitä, kuten dildoja tai anaalitappeja käytettäessä, on hyvä huomioida, että mikäli samaa välinettä käyttää useampi kuin yksi ihminen, seksitautien tarttumisen voi estää laittamalla seksivälineen päälle uusi kondomi, kun hyväiltävänä oleva henkilö vaihtuu. Seksivälineet on myös syytä pestä huolellisesti lämpimällä vedellä.

Miten seksitauteja ehkäistään anaaliseksissä?

Anaaliseksissä, kuten muissakin seksitavoissa, seksitautien ehkäisy on tarpeen silloin, kun oma tai kumppanin seksitautitilanne ei ole tiedossa.

Ehkäise seksitautien tarttuminen anaaliseksissä näin:

  • Käytä anaaliyhdynnässä kondomia ja sen lisäksi liukuvoidetta. Mielellään runsaasti liukuvoidetta! Liukkaria voi laittaa kondomin päälle ja peräaukkoon ja sitä on hyvä lisätä tarvittaessa. Anaaliyhdynnässä silikonipohjainen liukuvoide voi olla vesipohjaista pitkäkestoisempi. Öljypohjaista liukkaria taas ei voi käyttää kondomin kanssa, sillä se haurastuttaa kondomia. Liukuvoide lisää nautintoa kaikessa anaaliseksissä, kuten käsillä hyväilyssä tai seksivälineitä käytettäessaä, mutta on erityisen tärkeää anaaliyhdynnässä.
  • Laita seksilelun päälle kondomi, kun lelulla hyväillään useampaa henkilöä. Vaihda kondomi uuteen, jos hyväiltävänä oleva henkilö vaihtuu tai lelua halutaan siirtää peräaukon ja emättimen välillä.
  • Käytä suuseksisuojaa peräaukkoa nuoltaessa. Suuseksisuojia on tarkoitukseen valmistettuja ja sellaisen voi myös leikata kondomista. Katso videosta, miten suuseksisuoja tehdään kondomista!
  • Pohdi, sopiiko prep sinulle hivin ehkäisyksi. Prep on hivin ehkäisyyn tarkoitettu lääke, joka on suositeltu käytettäväksi, mikäli on hivin suhteen erityisessä riskissä. Tällä hetkellä Suomessa prepiä suositellaan käytettäväksi miesten välisessä seksissä. Lue lisää prepistä ja katso, kenelle prepin käyttöä suositellaan.

Seksitautietesteihin hakeutuessa on tärkeä ottaa huomioon seksitavat oikeanlaisten testien saamiseksi. Lue lisä seksitautien testauksesta.

Heräsikö sinulle kysymyksiä seksitautien ehkäisystä anaaliseksissä? Kysy täällä.

Lue blogisarjan muut osat: