12.5.2020

Anaaliseksi on yksi seksitapa muiden joukossa

Asiaa anaaliseksistä -blogisarja alkaa!

Anaaliseksi on seksitapa, josta meiltä kysytään paljon. Miten sitä kokeillaan? Mitä pitää ottaa huomioon? Miten anaaliyhdyntä onnistuu? Mistä siitä saa tietoa? Anaaliseksi kiinnostaa monia, mutta siitä on vähän tietoa ja siihen liittyy monenlaisia uskomuksia. Seuraavissa viidessä blogissa käsittelemme anaaliseksiä eri näkökulmist! Käytämme pohjana kirjoituksissa Hivpointin opasta Anaaliseksin ABC, jonka voi lukea tästä.

Ensimmäiseksi on hyvä tuoda esiin, että anaaliseksistä voi nauttia kuka tahansa sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Anaalin alue on hyvin seksuaalinen osa kehoa ja anaaliseksi on osa normaalia seksuaalisuutta. Anaaliseksi käsitetään usein anaaliyhdynnäksi, mutta se voi olla paljon muutakin: peräaukon hyväilyä suulla, peräaukon stimuloimista seksivälineellä tai sormilla tai penetroivaa seksiä peniksen tai seksivälineen kanssa.

Miksi anaaliseksistä on vaikea puhua?

Anaaliseksi on yksi seksitapa muiden joukossa, mutta se on monella tapaa vielä tabu yhteiskunnassamme. Siihen liittyy monenlaisia uskomuksia ja ennakkoluuloja. Ennakkoluulot voivat liittyä siihen, että anaaliseksi on likaista tai miehillä siihen voi liittyä pelko miehisyyden menettämisestä. Perinteisesti kun seksissä ajatellaan, että mies on yhdynnässä sisääntyöntyvä osapuoli. Merkittävä uskomus liittyy siihen myös siihen, että anaaliyhdyntään liittyy aina kipua ja muita epämiellyttäviä tuntemuksia. Näillä mielikuvilla ja aikaisemmilla kokemuksilla on merkitystä siihen, millaisia ajatuksia on anaaliseksistä. Anaaliseksistä voi jäädä kielteinen mielikuva, jos aikaisemmissa kokeiluissa anaalin alueeseen ei ole tutustuttu riittävästi tai seksissä on edetty liian nopeasti ja varomattomasti. Anaaliseksi on nautinnollista ja turvallista kun anaalin alue tunnetaan, tuntemuksiin reagoidaan ja seksissä edetään rauhallisesti. Negatiiviset mielikuvat anaaliseksistä saattavat liittyä ajatuksiin likaisuudesta tai epänormaaliudesta, vaikka nämä mielikuvat eivät vastaa todellisuutta.

Anaaliseksissä on kysymys seksuaalisesta nautinnosta ja mieltymyksestä. Peräaukon ympärillä oleva alue ja peräaukon suulta aukeava anaalikanava koostuvat hermotuksesta, jonka stimuloiminen voi tuottaa mielihyvää. Lisäksi anaaliseksi on monen mielestä ajatuksena, fantasiana ja seksitapana kiihottava. Anaaliseksiin liittyvät tietenkin ihan samat periaatteet, kuin kaikkeen seksuaaliseen toimintaan: suostumus on kaiken lähtökohta. Ketään ei saa painostaa tai pakottaa seksitapaan, joka haluttaa itseä mutta ei toista. Yhteinen seksi toteutuu aina yhteisin säännöin, jotka sovitaan ennen seksiä.

Blogisarjassa perehdymme muun muassa hygieniaan anaaliseksissä, nautintoon ja turvallisuuteen, rentoutumiseen ja asentoihin ja erittäin tärkeään seksitautien ehkäisyyn. Ehkäisystä huolehtiminen on erityisen tärkeää anaaliseksissä ja -yhdynnässä ja liukuvoide ja kondomi ovat tärkeitä välineitä turvallisessa ja nautinnollisessa anaaliseksissä. Seksitautien ehkäisyyn perehdymme perusteellisesti hieman myöhemmin. Seuraavassa kirjoituksessa ensi viikolla tutustumme anaalin anatomiaan!

Lue blogisarjan muut osat:

Haluatko kysyä jotain anaaliseksistä?

Voit jättää kysymyksesi nettineuvontaan tästä.