6.2.2020

LGV

Kuvassa Hivpointin työntekijä ja asiakas katelevat yhdessä esitettä.

LGV on lyhenne sanoista Lymphogranuloma venereum. Euroopassa LGV:tä on todettu etenkin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Trooppisissa maissa LGV on yleisempi. Suomessa LGV on harvinainen seksitauti ja harvat tartunnat on todettu miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa.

Miten LGV oireilee

LGV on yksi klamydian muoto eli sen aiheuttaa Chlamydia Trachomatis -bakteeri. Tavallinen klamydiatesti paljastaa myös LGV-tartunnan, mutta LGV täytyy seuloa näytteestä erikseen, mikäli sitä epäillään. Tavallisimmin LGV todetaan peräsuolessa miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, mutta se voi tarttua myös peniksen limakalvoille, nieluun tai emättimeen. LGV voi olla oireeton kuten klamydiakin. Oireita ilmenee usein sillä kehon alueella, mihin tartunta on saatu. Ensimmäinen oire on kivuton märkänäppy (tai -näppyjä), joka voi jäädä huomaamatta kokonaan etenkin peräsuolessa. Myös muita oireita kuten kuumeilua, lihaskipua tai imusolmukkeiden turpoamista esimerkiksi nivusissa voi esiintyä. Jos tartunta on saatu peräsuoleen, voi peräsuoleen kehittyä tulehdus, joka aiheuttaa esimerkiksi kipua tai limaista/veristä vuotoa. Usein LGV oireileekin peräsuolen tulehduksena miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Jos LGV:tä ei hoideta, voi seuraukset olla vakavat.

LGV:n hoito

LGV hoidetaan kolmen viikon antibioottikuurilla. Antibiootit ovat samoja, joita käytetään klamydian hoidossa, mutta LGV:n hoito vaatii pidemmän kuurin (kalmydia hoidetaan 7-10 päivän antibioottikuurilla, virtsaputkesta todettu tartunta voidaan hoitaa myös kerta-annoksella antibioottia). Oireet voivat helpottaa jo viikossa parissa, mutta paranemisessa voi mennä pidempään, joten kuuri tulee aina syödä loppuun. Kuurin aikana tulisi pidättäytyä seksistä, jotta LGV ei tartu eteenpäin.

Miten LGV tarttuu

LGV anaali- ja emätinyhdynnässä ilman kondomia, suuseksissä ilman kondomia tai suuseksisuojaa, yhteisten seksivälineiden käytössä sekä fistauksessa. Anaaliyhdynnässä kondomi ja liukuvoide suojaavat tehokkaasti tartunnalta. Silikonipohjainen liukuvoide takaa pitkäkestoisimman liu’un lateksisen kondomin kanssa. Vesipohjainen liukuvoide toimii myös, mutta sitä tulee käyttää runsaasti ja lisätä yhdynnän aikana. Öljy haurastuttaa lateksista kondomia, joten mikäli öljyä kuten Criscoa käytetään seksissä, on parasta käyttää polyuretaanista valmistettuja kondomeja. Fistauksessa keskeistä on käyttää kertakäyttöisiä kumihanskoja, jotka vaihdetaan uusiin siirryttäessä peräsuolesta toiseen. Ylipäänsä on tärkeää huolehtia, ettei mikään, mikä on käynyt yhdessä peräsuolessa, mene uudestaan suojaamatta tai hyvin pesemättä seuraavaan peräsuoleen. Yhteisten seksivälineiden käytössä on myös riski LGV:n suhteen, mutta riskiltä voi välttyä suojaamalla seksivälineet kondomilla tai pesemällä välineet hyvin saippualla ja lämpimällä vedellä käyttökertojen välissä. Liukuvoiteen lisäämisessä tulee olla huolellinen, koska LGV:tä aiheuttava bakteeri voi tarttua myös käsien välityksellä.

LGV:n testaus ja hoito Suomessa

Mikäli klamydia todetaan peräaukkonäytteestä, on suositeltavaa, että näytteestä tehdään jatkotutkimus LGV:n varalta, mikäli jatkotutkimusta ei tehdä, niin suosituksena on kolmen viikon antibioottikuuri. Tällä hetkellä LGV tutkitaan Suomessa vain muutamissa testauspaikoissa mm. HUS:n Sukupuolitautien poliklinikalla ja Hivpointin Checkpoint Express -klinikalla