30.6.2023

Joonas Pesonen: Eturauhasen hyväily on uusi ulottuvuus miehen nautinnossa

Joonas Pesosen oppaasta Paina sitä! opas eturauhasen hyväilyyn, löytyy tietoa eturauhasesta ja nautinnosta.

Vaikuttaja, seksuaalineuvoja Joonas Pesonen on laatinut ainutlaatuisen oppaan eturauhasen hyväilystä. Oppaan “Paina sitä! Opas eturauhasen hyväilyyn” -löydät blogitekstin alta. Nautinnollisia lukuhetkiä!

Olin kolmenkympin paremmalla puolen, kun kuulin ensimmäisen kerran miehen voivan saada orgasmeja, jopa vahvempia kuin ne perinteiset penisorgasmit, eturauhasta hieromalla. Minä kun luulin olevani normaalia tiedostavampi miesten seksuaalisuudesta ja nautinnosta. Eturauhanen tosiaan löytyy syntymässä miehiksi määritellyiltä ja osalta transnaisia. Tämä saksanpähkinän kokoinen, luumun tuntuinen elin sijaitsee peräsuolen ja virtsarakon välissä.

Etsiessäni lisätietoa eturauhasesta, huomasin, että suomenkielinen sisältö oli diagnoosi- ja ongelmakeskeistä, onhan eturauhassyöpä miesten yleisin syöpä Suomessa. Googlasin sanan “eturauhanen” ja sain hakutulokseksi yli 489 000 julkaisua aiheesta. Hakutulosten seasta ainoastaan keskustelupalstoilla osattiin nimimerkkien takaa puhua nautinnosta. “En ole homo mutta kokeilin eturauhasen hierontaa…”

Englanniksi materiaalia löytyi mielin määrin haulla ”prostate massage”, niin videota kuin tekstejä. Tein aiheesta TikTok-videon, joka herätti laajaa ihmetystä ja kiinnostusta. En selkeästi ollut ainoa, jolle eturauhanen nautinnon lähteenä oli tuntematon. Video keräsi reilut 100 000 näyttökertaa muutamassa päivässä, ennen kuin se poistettiin alustan toimesta. 

Se miten eturauhasta käsitellään yhteiskunnassa, vaikuttaa siihen, mitä siitä tiedetään ja mitä ei. Hivpointin asiantuntija Teppo Heikkinen allekirjoittaa myös tämän: 

Seksuaalisuuteen ja sukupuoliin liittyvä normatiivisuus vaikuttaa siihen, millaisia määritelmiä seksuaalisesta nautinnosta on olemassa. Määritelmät voivat vaikuttaa siihen, mistä yksittäiset ihmiset lähtevät nautintoa tavoittelemaan ja samalla siihen mistä nautintoa voi saada.

Puhuttaessa eturauhasesta nautinnon lähteenä, jää se tällä hetkellä katseiden ulkopuolelle. Miehen nautinto typistetään yhä penikseen ja aktiiviseen toimijuuteen. Eturauhanen on piilotettu helmi, joka odottaa ansaitsemaansa huomiota. Miehen nautinnon potentiaalin laajentumisen aika on täällä, nyt!

G-piste eli miehen P-piste

Eturauhasta kuulee sanottavan miehen G-pisteeksi eli P-pisteeksi (prostate point). Välttäisin kuitenkin pisteistä puhumisen, sillä ihmisen kehossa ei ole olemassa yksiselitteisesti pistettä, jota painamalla saa nautintoa ja tapahtuu ihmeitä. Alueen typistäminen pisteeksi voi luoda paineita nautintoa etsiessä. Eturauhasen tehtävä on muodostaa ja varastoida siemennestettä.

Eturauhasen hyväily onnistuu parhaiten peräaukon kautta. Ulkoisesti eturauhasta ei voi tuntea, mutta välilihan, joka alkaa genitaaleista ja päättyy peräaukkoon, painelulla voi lisätä orgasmin voimakkuutta ja jännitettä koko kehossa.

Eturauhasen ympärillä on tuntohermostoa, sillä häpyhermo haarautuu penishermoon, josta tulee laajoja haaroja myös eturauhasen alueelle. Hermostoja stimuloimalla saadaan aikaan haluttu nautinnon tunne. Eturauhasen kautta voi saada orgasmeja ja ejakuloida. Ejakulaationeste on spermaa ilman siittiöitä.

Lupa puhua nautinnon potentiaalin laajentamisesta

Yhteiskunnassamme eturauhanen nautintoa tuottavana elimenä on näkymätön. Tiedonpuute, normatiivisuus, ennakkoluulot ja kapea miehisyyden malli ovat osasyitä näkymättömyyden taustalla. Seksuaalikasvatuksessa miehen erogeeniset alueet typistetään usein koskemaan vain osaa näistä alueista. 

Yhdyntäkeskeisyys taas harvoin antaa miehille tilaa haluta olla vastaanottavia osapuolia seksissä. Moni mies pelkää tulevansa naurunalaiseksi, jos ehdottaa kumppanilleen anaaliseksiä vastaanottavana osapuolena tai nostaa aiheen esiin miesten kesken. Pelko myös siitä, että anaaliseksi feminisoi ja homoseksualisoi heidät, on läsnä. Peräaukon hyväily tai koskettelu ei katso seksuaalista suuntautumista eikä vaikuta yksilön feminiinisyyteen tai maskuliinisuuteen.

On tärkeää antaa itselle lupa tutkia omaa seksuaalisuutta ja mieltymyksiä: Minulla on lupa tutkia kehoani ja sitä, miltä sen eri osiin koskettaminen tuntuu. Miltä erilaiset fantasiat tuntuvat mielen tasolla. Entä käytännön kokeilujen kautta. Miltä ajatus peräaukon hyväilystä tai välilihan painamisesta tuntuu? Miltä peräaukon koskettaminen hellästi tuntuu? 

Anaaliseksi, mukaan lukien eturauhasen hyväily, on osa normaalia seksuaalisuutta, vaikka normit yrittäisivät kertoa jotain muuta. Aniharva asia seksuaalisuudessa ei ole normaalia. Mielikuvat ja ennakkoluulot anaaliseksiin saattavat liittyä likaisuuteen tai luonnottomuuteen. Kyse ei kuitenkaan ole tästä, vaan erilaisista seksuaalisista mieltymyksistä ja nautinnon lähteistä, jotka eivät riipu sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Eturauhanen nautinnon lähteenä on piilotettu meiltä kaikilta hyvin, joten nyt on aika lopettaa piilottelu ja tutustua lähemmin tähän pieneen suureen nautinnon alueeseen.

Päätin toteuttaa seksuaalineuvojaopintojeni kehittämistyönä oppaan eturauhasen hyväilyyn. Tavoitteena on laajentaa ymmärrystä ja potentiaalia nautinnosta ja kannustaa tutustumaan monipuolisesti omaan seksuaalisuuteen ja siihen, miten nautintoa voi toteuttaa turvallisesti anaalin kautta. Opasta ovat prosessin aikana kommentoineet myös Hivpointin asiantuntijat.

Tervetuloa matkalle itseesi ja nautintoosi!

Joonas Pesonen

Seksuaalineuvoja

Hivpointin Anaaliseksin ABC -esitteestä löydät tietoa turvallisesta ja nautinnollisesta anaaliseksistä.