Hiv ja aids -tietoa

Hiv

Hiv (human immunodeficiency virus) on viruksen aiheuttama krooninen sairaus, johon on tehokas lääkehoito. Lääkitys ei poista virusta kokonaan elimistöstä, mutta se laskee virusmäärän niin alhaiseksi, että ihminen pysyy terveenä. Jotta hoito toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla, on hivin varhainen toteaminen tärkeää. Kuitenkin myös edennyttä hiv-tartuntaa pystytään tehokkaasti hoitamaan. Lue lisää hivin hoidosta.

Lääkitty hiv ei tartu!

Lääkityksen ansioista hiv-tartunnan saanut voi elää omannäköistä elämää, esimerkiksi perustaa perheen ja työskennellä haluamallaan alalla. Hiv ei estä myöskään seksuaalisuuden toteuttamista. Toimivalla hiv-lääkityksellä oleva henkilö ei voi tartuttaa hiviä suojaamattomassakaan seksissä. Tästä on tehty laajoja tutkimuksia, joiden tuloksista voit lukea lisää Hivpointin sivuilta sekä kansainvälisistä lähteistä.

Ilman lääkehoitoa hiv-tartunnan saaneella elimistön oma puolustuskyky heikkenee vähitellen, sillä hiv eli ihmisen immuunikatovirus tuhoaa hoitamattomana elimistön puolustusjärjestelmää. Hi-virus kykenee muuntautumaan perimältään isäntäsolunsa kaltaiseksi ja siksi sitä on vaikea hävittää kokonaan elimistöstä. Virus tunkeutuu T-auttajavalkosoluihin (lymfosyytteihin) ja tuhoaa niitä.

Hiv-ensioireet

Joillekin hiv-tartunnan saaneille tulee 2-8 viikon kuluessa tartunnasta flunssankaltaisia ensioireita. Mahdollisia ensioireita ovat esimerkiksi kuume, kurkkukipu, imusolmukkeiden turpoaminen tai lihas- ja nivelsärky. Ensioireita tulee vain noin puolelle tartunnan saaneista ja oireiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat.  Oireet häviät yleensä itsestään, jonka jälkeen ihminen on vuosia oireeton. Kyseiset oireet voivat viitata myös muihin sairauksiin kuin hiviin. Hiv-tartuntaa ei voi koskaan päätellä oireiden perusteella. Vain käymällä hiv-testissä voi selvittää, onko saanut hiv-tartunnan.

Hiv lääkitys

Aids

Hiv ja aids eivät ole sama asia, eikä hiv johda aidsiin, mikäli hoito aloitetaan riittävän ajoissa.

Aids (acquired immunodeficiency syndrome) hoitamattoman hiv-infektion vaihe, jossa ihmisen puolustusjärjestelmä on heikentynyt selvästi ja elimistön vastustuskyky tauteja kohtaan on alentunut. Tällöin ihminen sairastuu vakavasti ja ilman asianmukaista hoitoa aids on henkeä uhkaava tila. Myös aids-vaiheeseen edennyttä tartuntaa voidaan tehokkaasti hoitaa. Se kuinka nopeasti hiv etenee hoitamattomana aidsiksi, on yksilöllistä. Siihen menee kuitenkin yleensä vuosia.

Lisätietoa: www.terveyskirjasto.fi

HIV- JA AIDS-TILASTOJA

Suomessa on todettu koko 2000-luvun ajan alle 200 hiv-tartuntaa vuosittain. Lisäksi arviolta 13 prosenttia tartunnan saaneista, noin 600 henkilöä, eivät tiedä tartunnastaan. Kehittyneen lääkehoidon ansiosta aids-kuolemien määrä on Suomessa lähellä nollaa. Eniten hiv-tartuntoja todetaan 30-34-vuotiailla. Suhteellisesti hiv-tartuntoja todetaan eniten miehillä joilla on seksiä miesten kanssa sekä ihmisillä, jotka tulevat maista, joissa hivin esiintyvyys on korkea. Hiv-tartuntoja saadaan myös matkakohteista, joissa hoitamattomia hiv-tartuntoja on enemmän kuin Suomessa (esimerkiksi Thaimaa ja Venäjä). Lue lisää riskittäreissussa.fi ja turvallisestithaimaassa.fi -sivuilta.

Suomen hiv- ja aids-tilastot

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ylläpitää tilastotietoja hiv-infektion ja aidsin esiintyvyydestä Suomessa.

Maailman hiv- ja aids-tilastot

UNAIDS (Joint United Nations Programme on HIV/AIDS)

WHO (World Health Organization)

EuroHIV (European Centre for the Epidemiological Monitoring of AIDS)