10.10.2024

Top, bottom vai versatile? – Tärkeä tieto seksitautien testauksessa

Hivpointin asiantuntija Teppo Heikkinen esittelee ja kertoo käsitteiden top, bottom ja versatile merkityksestä testauksessa Hivpointin toimistolla. Tepolla on kädessään laput, joissa nämä sanat ovat.

Seksuaalisuudesta ja seksistä on puhuttu eri tavoin historian kuluessa. Vallitsevat normit vaikuttavat merkittävästi siihen, millaisesta seksistä, kenen kanssa ja millä tavalla seksistä voidaan puhua.

Seksitautien testaamisessa on oleellista tietää, mille limakalvolle tartunta on ollut mahdollista tulla. Tämän vuoksi testeissä käydessä on tarpeellista keskustella siitä, millaista seksiä on ollut. Seksitavasta keskusteleminen on oleellista myös sen vuoksi, että pystyy saamaan omaan tilanteeseen soveltuvaa tietoa ja neuvoja seksuaaliterveydestä huolehtimiseen.

Testeissä käydessä on oleellista keskustella seksitavoista, jotta terveydenhuollon ammattilainen ja asiakas pääsevät yhteiseen ymmärrykseen siitä, millaisia testejä tarvitaan.

Passiivinen, aktiivinen ja antaminen ovat epämääräisiä käsitteitä seksin yhteydessä  

Joskus menneinä vuosikymmeninä oli tapana puhua suu- tai yhdyntäseksiin osallistuvista passiivisina tai aktiivisina osapuolina. Silloin tällöin näitä sanoja kuulee edelleen käytettävän. Tällainen puhe seksistä houkuttelee ajattelemaan, että toinen osapuoli seksissä on aktiivinen toimija ja toinen ikään kuin passiivinen pökkelö seksikumppanin hoitaessa hommat. Seksistä puhuminen aktiivisena tai passiivisena osapuolena ei useinkaan, jos koskaan, kuvaa tai määrittele tarkemmin sitä, mitä seksissä täsmälleen ottaen tapahtuu.

Jos testaustilanteessa asiakas tai testaaja puhuu seksistä epämääräisesti aktiivisen ja passiivisen käsitteillä, on hyvin suuri riski, että testi lopulta otetaan virheellisesti eri limakalvolta kuin olisi oikeasti tarpeen. 

Myös suuseksistä puhuminen antavana ja ottavana osapuolina voi jättää kuulijansa epävarmaksi siitä, millaista seksiä on harjoitettu. Täsmällisempää on kertoa, olitko osapuoli, joka imi tai nuoli toisen genitaaleja, vai osapuoli, jonka genitaaleja imettiin tai nuoltiin. Samantyyppinen tilanne koskee peräaukon nuolemista: kun tiedetään, olitko se, jonka peräaukkoa nuoltiin vai se, joka nuoli seksikumppanin peräaukkoa, testit otetaan oikeilta limakalvoilta, joko suusta tai peräaukosta.

Top, bottom vai versatile? 

Top ja bottom ovat tulleet viimevuosikymmeninä paljon käytetyksi käsitteiksi miesten välisestä seksistä puhuttaessa myös suomen kielellä. Näillä käsitteillä voidaan viitata ihmissuhteisiin ja seksiin laajemminkin, mutta yleisimmin termejä top ja bottom käytetään, kun puhutaan anaaliyhdynnästä. Seuranhakupalveluissa näillä käsitteillä voidaan lyhyesti ilmoittaa, millaista seksiä hakee. 

“Top” on sisääntyöntävä ja “bottom” vastaanottava osapuoli yhdynnässä. “Versatile” (lyhemmin vers.) osapuoli voi olla seksissä sekä top että bottom. 

Hivpointin asiakastyössä –  esimerkiksi Checkpoint seksitautitestauksessa, joka on suunnattu miehille, joilla on seksiä miesten kanssa – top- ja bottom-käsitteet ovat usein käytössä.

Asiakkaat kuvailevat usein seksitilanteitaan näillä sanoilla, ja henkilökunta ymmärtää niiden merkityksen.

Kaikissa seksitautien testauspaikoissa kyseiset termit eivät ole yhtä tuttuja. Niinpä testeissä käydessä on oleellista kertoa täsmällisesti, millaista seksiä on ollut eli mille limakalvolle tartunta on ollut mahdollinen, jotta pääsee oikeisiin testeihin.   

Taito kysyä – Lupa puhua -konsepti toimii myös seksitautitestauksessa  

Jokaisella on lupa puhua seksielämästään ja kuvailla omaa seksiään haluamallaan tavalla. Seksitautitesteissä on kuitenkin tärkeintä varmistaa, että testit tulee otettua oikein. Oleellisessa roolissa on toki terveydenhuollon ammattilainen, joka testejä ottaa tai ohjaa niiden ottamisessa.

Kymmenkunta vuotta sitten Hivpointilla oli Taito kysyä – Lupa puhua -kampanja. Kampanjan keskeinen tavoite oli oppia tunnistamaan seksuaalisuuteen ja seksiin liittyviä normeja terveydenhuollossa ja opetella purkamaan niitä. Kun terveydenhuollon ammattilainen osaa kyseenalaistaa vallitsevia normeja ja tunnistaa seksuaalisuuden ja seksin moninaisuuden, hän pystyy tekemään laadukkaampaa työtä. Tällaisella tilan antamisella on seksitautitestauksessa keskeinen rooli. 

Ammattilaisen taito kysyä oleellisia kysymyksiä antaa asiakkaalle luvan ja mahdollisuuden puhua hänelle oleellisista asioista.

[Kuva: Teppo Heikkinen kertoo Hivpointin toimistolla eri sanojen käytön merkityksestä testauksessa.]

Kirjoittaja:
Teppo Heikkinen

asiantuntija, hivin ja muiden seksitautien ennaltaehkäisy
seksuaalineuvoja
Hivpoint