13.8.2015

Testituloksen luotettavuus

Kysymys

Hei,

Harrastin kesäkuun lopussa seksiä yhden miehen kanssa. Olin aika humalassa ja hän antoi suuseksiä minulle ilman kondomia. Yhdynnässä käytimme kondomia.

Tajusin myöhemmin, miten hölmösti toimin ja menin parin viikon päästä tästä ajankohdasta sukupuolitautitesteihin. Minulta otettiin virtsasta kladymia ja tippuri -testit. Molemmat tulokset olivat negatiivisia. Kävin myöhemmin (n. 5 vkoa tapahtumasta) kuppa ja HIV-testeissä. Odottelen nyt niiden tuloksia.

Kysynkin, että voinko luottaa testituloksiin, jos ne näyttävät negatiivista? Ja koska olin vastaanottavana osapuolena suuseksissä pelkkä virtsakoe klamydiasta ja tippurista riittää? Ei tarvitse nielusta ottaa? Eiväthän sukupuolitaudit voi tarttua suutelemalla, sillä hän suuteli minua heti annettuaan minulle suuseksiä?

Kiitos vastauksestanne.

Vastaus

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Kerroit saaneesi suojaamatonta suuseksiä, yhdynnässä on ollut kondomi käytössä. Seksitaudit eivät tartu suutelemalla. Hiv:n suhteen riski tartunnasta on suuseksissä vain sillä osapuolella, joka saa eritteitä suuhunsa, eli sen puolesta sinulla ei ole riskiä. Bakteeriperäiset seksitautitestit (klamydia ja tippuri) on otettava niistä paikoista millaista seksiä harrastaa. Mikäli on ollut suojaamatonta suuseksiä, tarvitaan myös nielunäyte. Mutta koska olit suuseksiä saavana osapuolena, virtsanäyte riittää. Voit luottaa näihin nyt otettuihin testeihin. Hienoa kun huolehdit seksuaaliterveydestäsi. Olet selvästi miettinyt asioita ja toimit vastuullisesti. Mukavaa loppukesää! -Mervi