26.6.2020

Tomia ei huolestuta, mitä muut ajattelevat hänen seksielämästään

Nahkaiseen kauluspaitaan ja pilottilaseihin pukeutunut Tom vetää käteensä nahkahanskaa. Kuvan alakulmassa on sateenkaarilippu, jossa lukee: ylpeästi esikuva

Tom Hurd, Mr Fetish Finland 2019, on ollut paremman seksuaaliterveyden ja seksipositiivisuuden puolesta puhuja useita vuosia. Hän kieltäytyy hyväksymästä, että seksuaaliterveys olisi jotakin mitä pitäisi tarkastella häpeän kautta ja onkin edistänyt parempia seksuaaliterveyspalveluja, testaamista ja prepin saatavuutta. Hän on myös yksi tyypeistä Homoinvaasion takana (Ei syytä huoleen, invaasio on tulossa takaisin).

Minulla on ollut monenlaisia esikuvia elämäni aikana ja joskus yllättäviltäkin tahoilta. Kasvoin vapaamielisten ihmisten ympäröimänä, aina omasta perheestä opettajiin, jotka kaikki olivat osaltaan auttamassa minua hyväksymään oman seksuaalisuuteni jo varhain. Muistan olleeni ensimmäisellä luokalla lukiossa, kun (hetero-) kundi ylimmältä luokalta tuli luokseni ja sanoi: ”Jos kukaan tässä koulussa kiusaa sinua homouden takia, voit tulla luokseni kertomaan asiasta, sinun ei pitäisi koskaan joutua piilottaa sitä mitä olet”. Tunsin välittömästi, että jos hänenkaltainen kundi on valmis puolustamaan minua, silloin olen itselleni velkaa sen, että olen oma itseni ja minun ei tarvitse pelätä.

Myöhemmin ollessani yliopistossa, olin hermostuneena odottamassa lääkärin vastaanotolla seksitautitestien tuloksia ja hän rauhoitteli minua sanomalla: ”Älä ole häpeissäsi siitä, että olet seksuaalinen, seksi ei ole mitään sellaista mitä pitäisi hävetä. Jos jokin testituloksesi on positiivinen, se ei tarkoita sitä, että olet lutka, tulemalla testeihin sinä et huolehdi pelkästään omasta seksuaaliterveydestäsi, vaan myös muiden.”

Tuolloin tajusin, kuinka tärkeä on käydä seksitautitesteissä, se ei ole vain sinua itseäsi varten, vaan välität myös heistä, joiden kanssa sinulla on seksiä. Lääkärin sanat ja ystäväni toimet prepin saatavuuden edistämiseksi Australiassa, saivat minut tajuamaan, on tehtävä jotain prepin saamiseksi myös Suomeen. Minun tulisi puhua asiasta julkisesti ja tehdä aktiivisesti jotain sen eteen.

Puhuminen asioista on tehnyt minusta avoimemman, siitä kuka oikeasti olen. Ihannoin Evertin, Mr. Leather Europe 2019, lähestymistapaa purkaa stigmaa pitämällä fetissiteemaa esillä, ei vain Berliinissä, vaan jokapäiväisessä elämässä. Laittamalla itsensä likoon, myös muut voivat ymmärtää, että kiinnostus fetisseihin on täysin normaalia ja jotain mitä sinun ei pidä pelätä (Kuinka moni teistä identifioi itsensä mieheksi, joka käy Berliinissä useamman kerran vuodessa bailaamassa pelkät jockstrapit ja harness päällä, mutta ei ole astunut jalallakaan fetish-bileisiin Helsingissä?). Tämä lähestymistapa toimii myös seksuaaliterveyteen ja seksipositiivisuuteen: näkyvyyden kautta tulee hyväksyntä.

Viime vuosi oli minulle silmiä avaava yhdenvertaisuuden ymmärtämisessä. Kasvoin monikulttuurisessa maassa (jolla on omat haasteensa yhdenvertaisuudessa) ja minut kasvatettiin uskomaan, että ihmisten erilaisuuden ei pitäisi vaikuttaa siihen, miten heitä kohdellaan ja millaisia mahdollisuuksia heillä on. Viime vuonna ympäri Eurooppaa matkustaessani huomasin, että taistelu yhdenvertaisuuden puolesta ei todellakaan ole ohi, olivatpa kyseessä sitten transihmiset, rodullistetut ihmiset, vammaiset tai useat muut ihmisryhmät, jotka kärsivät epätasa-arvosta. Monet näistä ihmisistä ovat uskomattoman omistautuneita taistelemaan yhdenvertaisuuden puolesta. Tapasin myös ihmisiä syrjittyjen ryhmien ulkopuolelta, jotka tekivät kaikkensa taistelussa yhteiskunnan tasa-arvon puolesta.

Asioiden puolesta puhumisella on myös negatiivinen puolensa. Pistämällä itsesi likoon olemalla avoin kohtaat myös kritiikkiä. Minulle kuitenkin positiiviset asiat voittavat negatiiviset. Olen nähnyt prepin tulon tähän maahan, mikä on pieni ihme ottaen huomioon, että lääkäri sanoi minulle muutamia vuosia sitten tiukkaan sävyyn: ”prepiä ei tällä vuosisadalla tulla saamaan Suomeen.” Ilokseni saan nykyään viestejä, Suomesta ja ulkomailta, joissa kysytään mistä löytyisi turvallinen tila toteuttaa fetissiä, mistä ostaa ensimmäinen nahka- tai kumiasu, kuinka tehdä sitä ja kuinka tehdä tätä? Saan viestejä myös ihmisiltä, joilta sitä vähiten odotan. On mahtavaa huomata, kuinka ihmiset tulevat koko ajan enemmän sinuiksi heidän seksuaalisuutensa kanssa.

Viime aikoina olemme saaneet todistaa mitä puolesta puhumisella voi saavuttaa… Rasismi ympäri maailmaa on viime aikoina nostettu esille tavalla, jota ei ole koskaan ennen tapahtunut. On äärimmäisen tärkeää, että emme vaikene tai ole toimettomia rasismin vastaisessa taistelussa. Kesäkuussa, perinteisen Priden aikaan, rohkaisen teitä kaikkia taistelemaan rohkeasti ja äänekkäästi heidän puolestaan, joita syrjitään ja kohdellaan epätasa-arvoisesti. Mieti, mitä sinä voit tehdä, pientä tai suurta, mutta tee jotain.

Just. Do. Something.

Tom