15.1.2020

Prep-lääkityksen hinta laski merkittävästi

Prepin hinta laski tänään yli 30 prosenttia ja on nyt alle 50 euroa, mikä on Hivpointin ja Positiivisten teettämän kyselyn perusteella alle ”kipurajan” suurimmalle osalle prepiä tarvitsevista.

Prep-rinnakkaislääkkeet saapuivat suomalaisiin apteekkeihin toukokuussa 2019, jolloin ilmestyi myös THL:n suositus prep-lääkehoidosta. Tähän asti edullisin lääke on maksanut 75 euroa 30 tablettia, joka on osalle prep-lääkityksestä hyötyville liian korkea hinta. Tänään 15.1. prep-lääkkeiden hintoihin on tullut muutoksia ja edullisin valmiste (Emtricitabine/Tenofoxir disoproxil Mylan 200/245 mg) maksaa 48 euroa 30 tablettia.

Hivpoint ja Positiiviset ry teettivät 2017 laajan kyselyn seksuaaliterveydestä miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, kyselyyn vastasi reilu 1000 miestä. Kyselyn mukaan 50 euroa kuukaudessa on enimmäissumma, jonka vastaajat olisivat valmiita maksamaan prep-lääkityksestä.

Prep-hoitoa on mahdollista saada julkisen terveydenhuollon kautta, jolloin lääkärikäynnit ja laboratoriokokeet ovat maksuttomia. Lääkkeet käyttäjä maksaa itse. Prep-lääkkeet eivät ole Kela-korvattavia, eivätkä kartuta omavastuuta tai lääkekattoa.

Pääkaupunkiseudulla prep-hoidosta vastaa HUS:n Sukupuolitautien poliklinikkamuualla Suomessa hoidosta vastaavat pääosin infektiosairauksien poliklinikat. Lue prepin saatavuudesta Suomessa lisää miestenkesken -nettisivuilta. Tuoreimpien tietojemme mukaan hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan pääkaupunkiseudulla jopa kolme kuukautta, muilla paikkakunnilla hoitoon pääsee nopeammin. Lähetekäytännöt vaihtelevat paikkakunnittain. Lähetettä prep-hoitoon voi tiedustella omalta lääkäriltä, Hivpointista osoitteesta prep(a)hivpoint.fi, tai suoraan hoitoa tarjoavista yksiköistä.

Prep-lääkkeiden saatavuus vaihtelee apteekkien välillä. Suurimmissa apteekeissa lääkettä voi olla suoraan hyllystä. Useimpien apteekkien tilanteen voi tarkistaa apteekin nettisivuilta. Lääkettä hankkiessa kannattaa varautua muutaman päivän toimitusaikaan. Lisätietoa prepistä ja sen käytöstä voi lukea miestenkesken.fi sivuilta.