23.6.2020

Esikuvien kannustamana prep saatiin myös Suomeen

Sami kantaa checkpointin lippua Pride-kulkueessa. Kuvan alalaidassa on sateenkaarilippu, jossa lukee: ylpeästi esikuva

Ylpeästi esikuva, Sami Tuunainen työskentelee Hivpointissa seksuaalineuvojana ja koordinoi homo- ja bimiehille suunnattua seksitautientestaushanketta. Sami on aktiivisesti edistänyt prepin saatavuutta Suomessa ja ollut mukana vaikuttamassa edullisempien rinnakkaislääkkeiden myyntiin saamista sekä suunnittelemassa prep-hoitopolkuja. Homomiehenä Sami on edistänyt prep-tietoisuutta aktiivisesti yhteisössä myös työn ulkopuolella.

Pienellä paikkakunnalla 90-luvulla ei ollut seksuaaliterveyden esikuvia nuorelle homomiehelle. Ainut asia missä homoista puhuttiin mediassa, oli aids ja kuinka tämä sairaus tappaa homoja ympäri maailmaa. Terveystiedon tunnilla opettaja viittasi aiheeseen sanomalla: ”Aids koskettaa vain homoja, eli ei ketään teistä miehet”.

Opiskeluaikana ajauduin jotenkin oikeiden ihmisten pariin ja pääsin vapaaehtoiseksi Oulun Aids-tukikeskukseen, josta kipinä hiv-työhön lähti. Erilaisten sosiaalialan ja matkailualan töiden jälkeen hiv-työstä tuli oikea työni reilu kymmenen vuotta sitten, kun aloitin työt tukikeskuksessa.

Itse kuulin perusteellisempaa tietoa prepistä vasta vuonna 2014 ollessani konferenssissa Tukholmassa, jossa ruotsalaiset kollegani pitivät luennon aiheesta. Vastaanotto prepistä oli erittäin ristiriitainen ja hämmentävä. Sen ehkäisevään tehoon ei uskottu, eikä tuolloin tietysti ollut vielä edes näin luotettavaa tietoa olemassakaan sen tehosta. Lisäksi pelättiin seksin ilman kondomia lisääntyvän räjähdysmäisesti, aiheuttaen seksitautien kasvua ja lisäävän myös hiv-tartuntoja, koska ei uskottu prep-lääkkeen toimivuuteen. Kollegoideni tavoin omatkin ajatukset olivat erittäin ristiriitaiset. Eihän nyt kondomia voi jättää panoista pois, kun olihan jo 30 vuotta toitotettu, että vain kondomi suojaa hiv-tartunnoilta.

Prep unohtui meidänkin työssämme ja omissa ajatuksissanikin taas hetkeksi. Seuraavana vuotena tuli ensimmäisiä kyselyjä prepistä organisaatioomme, mutta muiden tavoin koin, että asia ei ole Suomessa ajankohtainen. Kyselyjen määrä kuitenkin lisääntyi, samoin kansainvälisissä hiv-työn medioissa prep näkyi entistä enemmän. Tapasin samoihin aikoihin nykyisen hyvän ystäväni, joka oli ottanut paljon prepistä asioita selville ja siitä, kuinka sen käyttö olisi mahdollista Suomessakin, vaikka lääke ei ollut saatavilla virallisesti sen korkean hinnan, ohjeistuksen puutteen ja lääkäreiden tietämättömyyden takia.

Tämän jälkeen aloin perehtymään asiaan tarkemmin ja selvittelemään miten prep saataisiin Suomeen. Aikaa tästä prepin viralliseen saapumiseen kesti 2,5 vuotta. Keväällä 2019 Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos julkaisi prep-suosituksen ja kohtuuhintaiset rinnakkaislääkkeet tulivat saataville. Olin aktiivisesti mukana tässä edistämistyössä ja mukana myös suunnittelemassa prep-hoitopolkuja julkiseen terveydenhuoltoon sekä edistämässä prep-hoitojen mahdollisuutta myös yksityisillä lääkäriasemilla. Jo ennen näitä virallisia suosituksia neuvoin ihmisiä aktiivisesti prepistä ja niistä keinoista sen saamiseksi mitä meillä oli silloin käytettävissä mm. edullisempien lääkkeiden tilaaminen ulkomailta.

Vaikka tilanne prepin saatavuuden suhteen Suomessa on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Silti työtä riittää, että prep-tieto saavuttaisi kaikki siitä mahdollisesti hyötyvät. Lisäksi prep-lääkkeen tulisi olla käyttäjälleen maksuton, erityisesti niille, joilla siihen ei ole taloudellisesti varaa. Työtä prep-rintamalla riittää tuleviksikin vuosiksi.

Omat esikuvani prep-rintamalla ovat ehdottomasti yhdysvaltalainen perheterapeutti ja prep-kouluttaja Damon L. Jacobs. Hänellä on ollut merkittävä rooli Yhdysvalloissa prepin saatavuuden ja tunnettavuuden edistäjänä jo vuodesta 2012, jolloin prep tuli USA:ssa ensimmäisenä maailmassa virallisesti saataville vakuutusyhtiöiden korvaamana. Samoin Britanniassa prep-aktivistina ja iwantprepnow.co.uk -sivuston yhtenä perustajana tunnettu Greg Owen on tehnyt ison työn prepin edistämiseksi niin Britanniassa kuin maailmallakin. Samoin pidän esikuvana myös hyvää ystävääni Tomia, joka on sparrannut kanssani prep-asioita ja jaksanut kannustaa, kun itsestä tuntunut välillä, että seinä on vastassa tai jopa kaatumassa päälle näitä asioita edistäessä. Lisäksi häneltä olen saanut lukuisia ideoita, kuinka voin prep-asioita edistää työssäni.

Esikuvat ovat jokaiselle meille tärkeitä ja se tärkeä esikuva voi löytyä ihan siitä omasta lähipiiristä. Esikuville haluan antaa kiitokset, että maailma on taas hieman parempi! Lisäksi haluan toivottaa kaikille oikein mukavaa Pride kesää tästä poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta!

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

Sami